blog

Waarin is de FinTech-revolutie anders dan andere disruptieve sectoren?

Carrière

Waarin is de FinTech-revolutie anders dan andere disruptieve sectoren?

Het feit dat innovators en traditionele instellingen met elkaar botsen is niks nieuws. Bedrijven als Uber, Airbnb en Spotify hebben de manier veranderd waarop we reizen, vakantie vieren en naar muziek luisteren. En momenteel is Fintech bezig met het veranderen van de manier waarop we financiën doen.

Deze disruptieve sectoren hebben vele overeenkomsten, maar het pad van disruptie binnen de financiële branche is duidelijk anders. Wat zijn nu de drie grootste verschillen tussen de Fintech-revolutie en de andere industrieën?

1. Regelgeving inzetten voor succes
Alle digitale disruptors strijden op een bepaald niveau met regelgeving. Zo heeft Airbnb, een online marktplaats voor het tijdelijk verhuren van huizen, continu te maken met belastingverhogingen en regels rond huurappartementen. Daarnaast is taxi-app Uber berucht om geschillen rondom regelgeving. Het bedrijf besteedt meer geld aan lobbyisten in Californië dan bijvoorbeeld Wal-Mart of de Bank of America. Deze disruptors worden gereguleerd op gemeentelijk of landelijk niveau, in tegenstelling tot Fintech-startups, die op ieder level gereguleerd worden.

Dit maakt innovatie binnen finance een stuk ingewikkelder. In plaats van het strijden voor deregulatie, gebruiken veel Fintech-startups juist de regels om een effectief en duurzaam businessmodel te bewerkstelligen. Koplopers binnen deze branche zijn zelfs aan het lobbyen voor meer regelgeving en samenwerking met overheden. Samenwerken met de toezichthouders en het omhelzen van de naleving geeft Fintech-startups een enorm concurrentievoordeel, sterke invloed op de markt en een hoge mate van legitimiteit.

2. Laat, maar met een big bang
De Fintech-revolutie arriveerde pas laat op het disruptorsfeestje, maar wel met een big bang. Volgens een recent rapport van CB Insights kende het tweede kwartaal van 2015 een verdubbeling van de wereldwijde financiering in Fintech ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2014. Andere disruptieve industrieën, zoals de muziekindustrie, hebben een meer golvende ontwikkeling gehad, De disruptie ging van fysieke cd’s, naar online downloads en nu zelfs streaming via betaalde abonnementen.

De Fintech-revolutie had daarentegen een duidelijke trigger: de wereldwijde financiële crisis in 2008. Na de crisis hadden banken de grootste moeite om aan wettelijke voorschriften te voldoen en konden ze niet meer functioneren op de manier waarop ze dat voorheen deden. HBS onderzocht het aantal kleine zakelijke leningen van banken sinds de crisis en ontdekte dat deze met ongeveer 20 procent zijn gedaald sinds de crisis. De combinatie van de opkomst van nieuwe technologieën met het dalende consumentenvertrouwen in banken, gaf FinTech-startups het juiste geschut om de disruptieve wereld te veroveren.

3. Vriendjes maken met bestaande spelers
De relatie tussen Uber en de taxi-industrie is verre van hartelijk. Zo blokkeerden kortgeleden honderden Franse taxichauffeurs wegen, wierpen ze auto’s omver en verbrandden ze autobanden op straat. Dit deden ze uit angst dat taxi’s binnenkort geen bestaansrecht meer hebben, denk maar aan de cd’s in de muziekindustrie. Bij finance is dit anders. Banken en Fintech-startups voeren geen oorlog met elkaar, maar ze hebben elkaar nodig. Uit recente gegevens van Symbid blijkt dat 80 procent van de grote banken Fintech-startups inlijven, erin investeren of een partnership hebben.

Als het gaat om finance zijn banken te belangrijk en dragen ze nog te veel gewicht in onze economie om te worden afgeschaft, maar ze zijn ook te traag om te innoveren. Dit blijkt uit een recent Infosys-EFMA rapport, waarin staat dat slechts 61 procent van de banken een innovatiestrategie heeft. Ondertussen kunnen Fintech-bedrijven de steun van een bank heel goed gebruiken om te kunnen bouwen aan een sterk klantenbestand en om stress rondom regelgeving te verlichten. In tegenstelling tot de andere disruptieve industrieën is een goede relatie een win-win voor beide partijen en de sleutel tot de verdere ontwikkeling van de Fintech-revolutie.

 

Reageer op dit artikel