video

Sessies over digitalisering bieden adviseurs volop inspiratie

Branche 625

Sessies over digitalisering bieden adviseurs volop inspiratie

Advieskantoren ontkomen niet aan ‘digitale transformatie’. Tijdens twee inspiratiesessies eerder deze zomer maakten adviseurs kennis met de nieuwe generatie cognitieve computertechnologie.  Gastheer van de sessies was Avéro Achmea. Plaats van handeling: IBM Watson in Amsterdam.

IBM is de ontwikkelaar van het cognitieve computersysteem Watson. Deze werd wereldberoemd door zijn deelname (in 2011) aan kennisquiz Jeopardy. Daar versloeg hij twee van de beste spelers ooit. Tijdens de sessie vertelde Harry Langevoort, Senior Managing Consultant van IBM, dat daarmee was bewezen dat computers niet alleen intelligent kunnen zijn, maar ook menselijke taal begrijpen. Zelfs cryptische omschrijvingen en ironie.

CRM-data koppelen aan internetdata

Watson is sindsdien alleen maar geavanceerder geworden. Met zijn immense rekenkracht leest hij 8 miljoen (web)pagina’s per seconde. Hij legt verbanden tussen al die ongestructureerde gegevens. Ook waardevol: hij koppelt ze in een mum van tijd met bedrijfseigen gegevens uit bijvoorbeeld CRM-systemen. “Watson is geen softwarepakket met licenties”, benadrukte Langevoort. “Betalen doe je voor functies. Die hangen in de cloud. Om een kostenindicatie te geven: een chatbot met Watson-technologie kost per interactie nog geen cent per chatgesprek.”

40 procent minder e-mailverkeer

Wat kan de advieswereld met deze hyperintelligente technologie? Avéro Achmea-directeur Jack Hommel vertelde hoe Centraal Beheer gebruik maakt van chatbot Evelien, een van de Watson-functies. “We hebben haar getraind in de meest voorkomende vragen van mensen met reisschades. Tijdens zo’n chatgesprek leest ze direct de CMS-gegevens van de klant en diens claimhistorie. Die data combineert ze met data van internet over vergelijkbare schades op de locatie waar die is ontstaan. Zo voorziet ze hen snel van een antwoord.” De teller staat inmiddels op 250.000 vragen die ze zelfstandig beantwoordde. “Het e-mailverkeer is daardoor met 40 procent afgenomen. De klanttevredenheid steeg met 38 procent. Dit zijn zeer interessante toepassingen voor het intermediair.”

Start met deze tips

Zelf beginnen met hoog-intelligente technologie? Hier volgen enkele tips:

  • Beschouw het inzetten van Watson-technologie als een businesscase. Kijk naar besparingen in bijvoorbeeld fte’s en neem daarin direct je hersenspinsels mee rond nieuwe verdienmodellen. Wie weet kun je daar die fte’s voor inzetten.
  • Begin klein door je op de kansen en mogelijkheden te oriënteren. Eenmaal begonnen, zet je later gemakkelijker grote stappen.
  • Werk samen. Vorm met twee of drie collega’s uit de sector een denktank om de kansen van digitalisering te ontdekken en te benutten.

Heet hangijzer: privacy

Het enthousiasme overheerste bij het horen van alle mogelijkheden van digitalisering. Toch waren de adviseurs enigszins terughoudend op één punt: privacy. Want als Watson-technologie alle data kan opdiepen, hoeveel privacy blijft er dan over?

De inspiratiesessies zijn onderdeel van de Waarde van Advies van Avéro Achmea. Die staat dit jaar in het teken van digitalisering. In september volgen nog twee sessies.

Video

Reageer op dit artikel