nieuws

Tekencommissie in opkomst, minder provisieomzet in Top 100

Branche 5291

De AM Top 100 van grootste intermediairbedrijven wordt steeds meer bevolkt door kantoren met volmachten. Volmachtbeloning maakt een opmars onder kantoren uit de lijst. De inkomsten uit provisie dalen juist, al beslaan die nog wel steeds meer dan de helft van de omzet.

Tekencommissie in opkomst, minder provisieomzet in Top 100

De 100 kantoren in de lijst met grootste intermediairbedrijven van Nederland zijn samen goed voor een omzet van bijna 2,2 miljard euro. Dat betekent een stijging van 6,4% in vergelijking met 2017. De top 3 (Aon, Rabobank en Marsh) nemen al ruim een derde van de totale omzet voor hun rekening.

Schaalvergroting zichtbaar

Er zijn 45 partijen die hun inkomsten hebben uitgesplitst in provisie-, fee- en volmachtomzet. Samen zijn deze kantoren goed voor ongeveer een kwart van de totale omzet uit de top (510 miljoen euro).

De cijfers maken de trend naar schaalvergroting zichtbaar. De top 100 telt steeds meer ondernemingen met volmachten. In 2017 kwam nog 27 procent van de inkomsten uit tekencommissie. Een jaar later is deze volmachtomzet gestegen tot 35,6 procent.

Ruim helft van de omzet uit provisie

Provisie is nog de belangrijkste inkomstenbron, maar het aandeel daalt wel. Afgelopen jaar haalden de Top 100-kantoren nog bijna 53 procent van hun inkomsten uit provisie. In 2017 was die beloningsvorm nog goed voor 62 procent van de verdiensten. Het belang van fee daalde licht van 11 procent naar iets minder dan 10 procent.

Reageer op dit artikel