nieuws

Jos Baeten (ASR): ‘Polishouder kan dupe worden van dure overname Vivat’

Branche 9609

Bestuursvoorzitter Jos Baeten van ASR heeft zich woensdag op BNR uiterst kritisch uitgelaten over de overname van de levensverzekeringspoot van Vivat door Athora. De overname kan nog wel eens ongunstig uitpakken voor de polishouders, zei Baeten.

Jos Baeten (ASR): ‘Polishouder kan dupe worden van dure overname Vivat’

Jos Baeten zei woensdag in het radioprogramma BNR Zakendoen dat hij ziek was van de overname van Vivat door NN en Athora. Hij hoorde het de avond voor de bekendmaking en zegt nu: “Maar dat gevoel was ik snel kwijt toen ik hoorde dat het prijsverschil zo groot was. De grootste valkuil bij dit soort processen is dat je steeds enthousiaster wordt over de overname en steeds minder de risico’s ziet. Onze prijs was reëel.”

Meer over Athora en de risico's van de overname

Meer over Athora en de risico's van de overname

Met de overname was een bedrag van 2,5 miljard euro gemoeid en ASR ging niet verder dan 1,6 miljard euro. En dat verschil brengt volgens Baeten een groot risico met zich mee.

Baeten betwijfelt of Athora het enorme overnamebedrag wel terug kan verdienen binnen de spelregels die De Nederlandsche Bank vaststelt

Baeten betwijfelt of Athora met de levenportefeuille het enorme overnamebedrag wel terug kan verdienen binnen de spelregels die De Nederlandsche Bank vaststelt. “Bij de prijs die nu op tafel ligt voor de koper moet je veel meer risico’s willen nemen en de risico’s van polishouders anders inschatten dan wij doen. Je kunt dit alleen terugverdienen als je heel agressief belegt. Als het goed gaat heeft iedereen daar lol van, als het fout gaat, betaalt de polishouder. Wij kiezen er voor – mede door het toezicht van DNB – om dat niet zo te doen.”

Baeten zegt dan ook met belangstelling de argumentatie van DNB te lezen als er een goedkeuring komt. “We willen wel een gelijk speelveld in dit land”.

Reageer op dit artikel