nieuws

Hogeschool van Amsterdam voegt met Hoffelijk Wft-examens weer toe aan curriculum

Branche 1034

Studenten Finance, Tax and Advice aan de Hogeschool van Amsterdam studeren voortaan niet alleen af met een hbo-diploma, maar ook met een Wft-pakket. De toevoeging van de staatsexamens aan het curriculum van de opleiding wordt verzorgd door opleider Hoffelijk. Directeur Wesley van ’t Hof hoopt zo meer jong en gediplomeerd talent aan de sector te kunnen afleveren.

Hogeschool van Amsterdam voegt met Hoffelijk Wft-examens weer toe aan curriculum

Volgens Van ’t Hof hebben veel studies de Wft-opleiding uit het curriculum gehaald sinds het Wft-examen een staatsexamen werd. “Dat komt enerzijds door de hogere examenkosten, anderzijds doordat de aansluiting tussen de vakken en het Wft-examen verminderde, waardoor de slagingspercentages te laag werden. Voor de HvA lossen we dit tweede probleem nu op.”

Wft-diploma’s een hiaat

Opleidingsmanager van de HvA Ed Toussaint zag in dat er sprake was van hiaat in de studie. “Voor een opleiding waar ‘advice’ zo nadrukkelijk in de naam voorkomt is het zonde dat als je klaar bent met je studie, je niet adviesbevoegd bent”, zegt hij in het persbericht. Nieuwe initiatieven om de sector van vers bloed te voorzien waren volgens Hoffelijk tot nu toe voornamelijk gericht op omscholing. De samenwerking met de HvA moet duurzamer voor geschoold personeel zorgen.

Tekort aan personeel

Van ’t Hof stelt tot slot dat Nederland op een maatschappelijk probleem afstevent als de instroom in de branche nog verder opdroogt. Dat brengt de kwaliteit en toegankelijkheid van het financieel advies in het gevaar.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra zei vorige maand in een interview met AM dat personeelsproblemen in de branche hem onbekend zijn. “Volgens de laatste cijfers zijn er nog ruim 6.800 zelfstandige financieel adviesbedrijven actief met een eigen vergunning van de AFM. Volgens mij een ruim aantal, en ik heb ook nog geen geluiden gehoord dat er tekorten zijn die voor problemen zorgen.”

Reageer op dit artikel