nieuws

Kifid introduceert uitspraak à la minute voor eenvoudige klachten

Branche 1121 PA

Kifid-zaken die zo overzichtelijk zijn dat het oordeel meteen klaar kan zijn na de inhoudelijke behandeling, hoeven niet meer te wachten tot het de uitspraak schriftelijk is vastgelegd. Per vandaag kan de Geschillencommissie in zaken met een relatief laag belang ook direct mondeling uitspraak doen. Zowel de consument als de financieel dienstverlener moet daar wel mee instemmen.

Kifid introduceert uitspraak à la minute voor eenvoudige klachten

Voorzitter van Kifid Eveline Ruinaard zegt in een toelichting dat het bij de gewone rechter al gebruikelijk is dat de uitspraak direct volgt na het horen van de partijen. “Ook bij Kifid zijn er eenvoudige, overzichtelijke klachtzaken, waarin het mogelijk is om direct na de hoorzitting de betrokken partijen te laten weten wat de uitkomst is”, zegt Ruinaard.

Verhelderen

Een voordeel is volgens Ruinaard dat de Geschillencommissie een uitspraak ter plekke kan verhelderen als dat nodig is. De optie is alleen open als er een enkelvoudige commissie is en het belang onder de 25.000 euro blijft. De relevante feiten moeten vooraf duidelijk zijn en het moet mogelijk zijn om doorslaggevende overwegingen in enkelen bondige zinnen uit te spreken. De commissie bepaalt zelf of een zaak zich leent voor een mondelinge uitspraak.

Uitnodiging

Consumenten en financieel dienstverleners worden vanaf nu in de uitnodiging al gewezen op de mogelijkheid. De voorzitter vraagt de partijen bij aanvang van de zaak om hun instemming. Als beide partijen hun verhaal hebben gedaan, zal de Geschillencommissie de zitting schorsen om zijn uitspraak en motivering vast te stellen. De mondelinge uitspraak die erop volgt, wordt binnen twee weken ook op schrift gesteld en gepubliceerd.

Reageer op dit artikel