nieuws

Ipsos: Record overstappers zorgpolis door verlaging collectiviteitskorting

Branche 2529

Meer consumenten dan vorig jaar gaan switchen van zorgverzekering. Er zit zelfs een nieuw overstaprecord aan te komen. Dat voorspelt marktonderzoeksbureau Ipsos. Voornaamste reden: de halvering van de collectiviteitskorting.

Ipsos: Record overstappers zorgpolis door verlaging collectiviteitskorting

De verlaging van de maximale korting van 10% naar 5% die verzekeraars mogen geven op collectiviteiten, leidt tot een recordaantal overstappers in het komende zorgseizoen. De maatregel raakt twee derde van alle Nederlanders, stelt marktonderzoeksbureau Ipsos in nummer 51 van am:magazine.

Nooit overgestapt

Volgens Ipsos was het aantal collectief verzekerden dat de afgelopen jaren overstapte van zorgverzekeraar heel laag. Het grootste deel van die groep is nog nooit overgestapt en heeft zich daar vorig jaar niet eens op georiënteerd. Slechts één op de vijf collectief verzekerden heeft een overstap overwogen. Uiteindelijk voegde maar een heel klein deel de daad bij het woord.

Vorig jaar besloot 7% van de Nederlanders een nieuwe zorgverzekeraar te kiezen. Individueel verzekerden, jongeren en hogeropgeleiden waren oververtegenwoordigd. Alleen in 2013 was het overstappercentage hoger: 7,2%.

Stijging zorgkosten

Ipsos ziet dat record sneuvelen. De veranderingen in de collectiviteitskorting spelen een belangrijke rol, maar ook de gestegen zorgkosten. Die leiden komend jaar tot een hogere premie. Op Prinsjesdag voorspelde het kabinet een premiestijging van zo’n 3 euro per maand.

Premies 2020

Zorgverzekeraar DSW was vorige maand de eerste die de nieuwe zorgpremie bekendmaakte. De Schiedammers schroeven die twee keer zoveel op als in de Prinsjesdagraming. De grote zorgverzekeraars komen tussen nu en twee weken met de premie voor 2020. Uiterlijk 12 november moet die bekend zijn gemaakt.

Duurzame inzetbaarheid

Op jaarbasis scheelt de lagere collectiviteitskorting zeven tot acht tientjes, rekent Ipsos voor. “Daar komt ook nog bij dat de zorgpremie volgend jaar voor iedereen sowieso omhoog gaat. Waarom dan toch via een collectiviteit verzekerd blijven”, vraagt het marktonderzoeksbureau zich af.

Daar ligt volgens de onderzoekers een taak voor tussenpersonen. Zorgverzekeraars hechten steeds meer belang aan duurzame inzetbaarheid van werknemers. Collectiviteiten bieden daarom vaak extra’s op het gebied van preventie en vitaliteit. “Zowel intermediairs als de adviseurs van de zorgverzekeraars zelf zullen moeten aantonen wat de toegevoegde waarde is, voor werkgever én voor werknemer.”

Reageer op dit artikel