nieuws

Erik Mulder (CDFD): ‘PE-stelsel tot 2025 niet op de schop’

Branche 4898

Het vakbekwaamheidsbouwwerk met PE-diploma’s ondergaat de komende jaren geen grote veranderingen. Tot 2022 sowieso niet en ook in de drie jaar daarna ligt dat niet voor de hand. Dat zegt Erik Mulder, hoofd stafbureau van het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) in reactie op geruchten dat er wel aanpassingen aan zouden zitten te komen. Er is volgens hem niets in voorbereiding en er bestaat ook geen noodzaak het stelsel aan te passen.

Erik Mulder (CDFD): ‘PE-stelsel tot 2025 niet op de schop’

Aanpassingen in de lopende PE-periode die tot april 2022 duurt zijn sowieso niet aan de orde en volgens Mulder zijn er ook in de drie jaar daarna geen grote veranderingen voorzien. “Als iets aangepast moet worden, moet je nu beginnen met wetswijzigingen voorbereiden. Dat zijn lange trajecten. Dan moet je nu weten wat je wil.”

PE-pauze

Volgens Mark Dukers, directeur van opleidingsinstituut Dukers & Baelemans, liggen de PE-diploma’s op dit moment stil omdat veel adviseurs afgaan op geruchten dat het stelsel weleens op de schop zou kunnen gaan. “Wij krijgen er veel vragen over. Adviseurs laten om die reden hun PE-werkzaamheden nadrukkelijk even liggen. Ze denken dat de PE-verplichting misschien wel komt te vervallen”, aldus Dukers.

Dossier vakbekwaamheid

Register en tuchtrecht

Dat is niet aan de orde, stelt Mulder. “Als je iets afschaft, hoef je niet lang te ontwerpen of te tekenen aan iets nieuws. Maar als er ideeën zijn om het zelf te gaan doen als sector of een systeem op te tuigen met een register en tuchtrecht, moet je daar wel financiering voor zoeken en het wettelijk gaan regelen. Ik weet dat er ideeën worden geopperd, maar er is geen eenduidig plan waarin de sector zegt ‘zo willen we het hebben’.” En zonder concrete, eensgezinde ideeën in dit stadium noemt Mulder een aanpassing van het stelsel voor 2025 niet reëel.

Geen noodzaak

“Er is ook geen noodzaak het PE-stelsel aan te passen”, vindt Mulder. “Als je al iets aanpast moet je met elkaar de overtuiging hebben dat het beter wordt. Dat de consument beter beschermd wordt, of dat het minder kost voor de financieel adviseur.”

Ik snap dat het regelmatig doen van PE-examen waarmee je aantoont dat je bij bent, niet leuk is. Niemand ziet daarnaar uit

Het huidige stelsel staat, vindt de CDFD-medewerker. “Het initiële examen is onomstreden. Ik snap dat het regelmatig doen van PE-examen waarmee je aantoont dat je bij bent, niet leuk is. Niemand ziet daarnaar uit. Maar het is wel een ontwikkeling die je ook in andere sectoren ziet. De accountancy gaat eveneens die kant op. Die hadden een systeem waarvan onze sector weleens droomt: PE-punten sprokkelen door bijeenkomsten te bezoeken. Maar die maken nu ook de omslag naar een systeem waarin je wel moet aantonen dat je daar ook iets van opgestoken hebt.”

Actuele thema’s

Mark Dukers vindt dat de huidige PE-examens onvoldoende aansluiten bij de adviespraktijk en de actualiteit. Hij wil graag actuele thema’s als duurzaamheid en het Pensioenakkoord in opleidingen verwerken. “Een adviseur moet toch op z’n minst kunnen uitleggen wat de status van een bepaalde discussie is. Maar daar wordt niet op geëxamineerd.”

Mulder zegt met de sector in gesprek te willen over hoe die thema’s in de examens kunnen worden opgenomen. Een grootschalige stelselwijziging is daarvoor niet nodig.

Reageer op dit artikel