nieuws

Celstraf geëist tegen verzekeringsadviseur om faillissementsfraude

Branche 2152

Het Openbaar Ministerie eist 15 maanden celstraf tegen een voormalig verzekeringsadviseur uit Hellevoetsluis. De man die ooit vier verschillende adviesbedrijven runde, zou in totaal 250.000 euro hebben verduisterd nadat duidelijk werd dat zijn bedrijven onvermijdelijk failliet zouden gaan. Hij wordt door het OM verdacht van faillissementsfraude en witwassen.

Celstraf geëist tegen verzekeringsadviseur om faillissementsfraude

De man maakte geld van de bedrijven over naar de privérekening van zijn vrouw, zo blijkt uit de zaak waar het AD over schrijft. Bij de rechtbank verklaarde hij zo’n 60.000 euro cash te hebben opgenomen om daar in het casino winst mee te maken. Op die manier stelde hij een faillissement te willen voorkomen en een doorstart te maken. Het geld is verdwenen. De verzekeringsadviseur betwist overigens dat het geld afkomstig was van de failliete bedrijven.

Machtsmisbruik

De adviseur haalde in 2014 het nieuws omdat hij een klacht indiende bij de AFM vanwege machtsmisbruik door ASR en zijjn serviceprovider Voogd&Voogd. Die zouden blijven verhinderen dat hij zijn werkzaamheden als adviseur ergens anders kon voortzetten.

ASR liet toen weten nooit samen te werken met adviseurs die eerder failliet gingen. Volgens Voogd&Voogd was de zaak simpel: de man financierde een bedrijfsovername uit zijn rekening courant. Die kon niet worden omgezet in een lening, omdat hij geen cijfers gaf van zijn onderneming. “En op enig moment moet de rekening-courant wel worden aangezuiverd.”

Voorwaardelijke straf

Tegen de vrouw van de adviseur is een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar geëist. Justitie houdt in haar geval rekening met het feit dat zij ziek is. Op de panden van het echtpaar is beslag gelegd.

Reageer op dit artikel