nieuws

Beroepsverbod voor gokverslaafde bankier met 68 creditcards

Branche 1606

Een voormalig bankmedewerker mag 2,5 jaar niet bij een bank werken. De Tuchtcommissie Banken legde het beroepsverbod op omdat de gokverslaafde bankier voor zichzelf acht bankrekeningen had geopend en 68 creditcards op zijn naam zette. Hij dupeerde de bank voor ruim 850.000 duizend euro.

Beroepsverbod voor gokverslaafde bankier met 68 creditcards

De medewerker, die verslaafd was aan online gokken, verhoogde tussen januari 2017 en juli 2018 de opnamelimieten van de creditcards telkens tot het maximale niveau. Hij zorgde ervoor dat collega’s niet konden zien wat er gebeurde. Het geld werd ‘rondgepompt’ tussen de rekeningen, waardoor de controlesystemen niet werkten. Nadat hij zich meldde bij zijn leidinggevende werd hij op staande voet ontslagen.

Controles eenvoudig te omzeilen

De banksystemen en de controles waren “klaarblijkelijk vrij eenvoudig te omzeilen”, constateert de Tuchtcommissie Banken.  Maar dat pleit de goklustige medewerker niet vrij, aldus de uitspraak. De Tuchtcommissie noemt het handelen “zeer grensoverschrijdend”.

De man mag 30 maanden niet werken in de bancaire sector. Hij heeft zich zelf vorig jaar aangegeven bij de politie. Zijn werkgever heeft hem voor een periode van acht jaar opgenomen in zowel het Interne als Externe Verwijzingsregister. De man heeft zijn huis verkocht om een deel van de financiële schade te kunnen vergoeden. Door de bank is die geraamd op ruim 850.000 euro.

Vervalste brief

De Tuchtcommissie Banken legde eerder deze week ook al een beroepsverbod op van een halfjaar aan een andere bankmedewerker. Die had in een rechtszaak een vervalste brief ingebracht over een ontbindende voorwaarde in een koopcontract.

Reageer op dit artikel