nieuws

Twents advieskantoor failliet na ‘piramidespel’ met spaarrentes van 7 procent en hoger

Branche 3462

Assurantiekantoor JP Assurantiën uit De Lutte is vorige maand failliet verklaard. Volgens de curator heeft de eigenaar, een voormalig paralympisch bankdrukker, in totaal 1,2 miljoen euro aan spaargeld van klanten zoekgemaakt.

Twents advieskantoor failliet na ‘piramidespel’ met spaarrentes van 7 procent en hoger

Curator Wouter Weenink zegt in een artikel in dagblad Tubantia dat zich inmiddels 24 gedupeerden bij hem hebben gemeld. De eigenaar van JP Assurantiën, Jeroen Velthuis, zou voor bankier hebben gespeeld. Hij leende spaargeld van klanten en beloofde hen hoge rentes van 7 procent tot enkele tientallen procenten.

Gaten dichten

Volgens Weenink is de constructie formeel geen piramidespel, maar ging het daar gaandeweg wel op lijken. “Op een gegeven moment waren er mensen die niet konden terugbetalen aan Velthuis. En daardoor kon Velthuis de klanten van wie hij had geleend, ook niet terugbetalen. In plaats van dat op te biechten aan die klanten, ging hij zijn best doen om nog meer geld aan te trekken om daarmee de ontstane gaten te dichten”, zegt de curator tegen de krant.

Geen zelfverrijking

Die laat ook Velthuis zelf, een voormalig paralympisch bankdrukker die in het Twentse dorp bekendheid genoot, aan het woord. Volgens hem is nog onduidelijk hoeveel geld zoek is. Hij vindt dat hij “best hier en daar laakbaar zal hebben gehandeld”, maar zegt niets strafbaars te hebben gedaan. “Ik heb mezelf niet verrijkt”, aldus de adviseur. Hij zegt met zijn klanten in gesprek te willen en te proberen de problemen op te lossen. Of ze hun geld terug kunnen krijgen, wil hij niet zeggen.

Verkoop portefeuille

Weenink noemt de klanten van Velthuis “een beetje naïef”. “Het is natuurlijk erg naar als je dit overkomt. Maar ik ken geen enkele bank die je momenteel een zeker rendement van minimaal 7 procent garandeert. Ook niet als je je geld op een spaardeposito parkeert. Waarom zou een assurantieman uit De Lutte dat dan wel kunnen?”

JP Assurantiën had een portefeuille met zo’n duizend polissen. De curator hoopt die te kunnen verkopen. De opbrengst wordt verdeeld onder de gedupeerden.

Reageer op dit artikel