nieuws

Twee miljard om woningmarkt uit slop te trekken

Branche 846

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft komende jaren twee miljard euro tot haar beschikking om vooral te zorgen dat starters en middeninkomens weer meer kansen krijgen op de woningmarkt. De helft gaat naar een woningbouwimpuls, de andere helft naar korting op de verhuurderheffing. Dat maakte het kabinet op Prinsjesdag bekend.

Twee miljard om woningmarkt uit slop te trekken

Met de woningbouwimpuls wil Ollongren het woningtekort inlopen en de bouwproductie verhogen. Ze hoopt dat er met een groter aanbod meer betaalbare woningen op de markt komen. Gemeenten kunnen geld uit de pot ook gebruiken om de gevolgen van de stikstofuitspraak op te vangen.

Woningbouwcorporaties

Daarnaast steekt de minister de komende tien jaar in totaal een miljard euro op kortingen op de verhuurderheffing. Dit moet woningcorporaties aanzetten tot het bouwen van meer woningen voor starters en middeninkomens.

Daarnaast verhoogt het kabinet de inkomensgrens van een meerpersoonshuishouden om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning naar 42.000 euro. Lokaal krijgen corporaties meer ruimte voor maatwerk. Hierdoor komen ook lage middeninkomens straks in aanmerking voor een sociale huurwoning, verwacht de minister.

Reageer op dit artikel