nieuws

SER: verplicht meer vrouwen in topposities

Branche 779

Nederlandse bedrijven moeten verplicht meer vrouwen in topposities benoemen. Doen ze dat niet, dan staan daar sancties op als het aan de Sociaal-Economische Raad (SER) en de Commissie Monitoring Streefcijfer Wet bestuur en toezicht ligt.

SER: verplicht meer vrouwen in topposities

Beide adviesorganen adviseren de ministers Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om actie te ondernemen. De SER vindt dat 30% van de raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven verplicht moet bestaan uit vrouwen. De Commissie Monitoring wil voor alle grotere bedrijven een verplicht quotum, maar dan van 20%. Dat percentage moet in 2025 wel zijn gestegen naar 30%.

Benoeming vernietigd

De SER meent dat beursgenoteerde bedrijven op vrijkomende posities verplicht een vrouw moeten benoemen wanneer minder dan 30% van de raden van commissarissen uit vrouwen bestaat. Gebeurt dat niet, dan wordt de benoeming als het aan het adviesorgaan ligt vernietigd. De SER is eveneens van mening dat meer mensen met een niet-westerse achtergrond moeten doorgroeien naar topposities.

Commissarissen

Op dit moment is één op de acht bestuurders van grote bedrijven vrouw. Het percentage vrouwelijke commissarissen ligt op 18,4 terwijl gestreefd wordt naar 30%. Op 1 januari 2020 loopt het wettelijke streefgetal van minimaal 30% mannen en vrouwen in RvB en RvC in de Wet Bestuur & Toezicht af. Van alle ondernemingen haalt 8,3% in beide raden het doel.

Huidig streefcijfer

Omdat het huidige streefcijfer niet is gehaald, vinden de adviesorganen een verplicht vrouwenquotum noodzakelijk. Daarbij is ook naar het buitenland gekeken. In Duitsland zou het zogeheten ingroeiquotum goed werken. Al gaf Ingrid de Graaf, die per 1 januari 2020 overstapt van Aegon naar ASR, onlangs in een interview aan dat het invoeren van een quotum een averechts effect heeft op het aantrekken van topvrouwen. “Ik heb in Duitsland gewerkt als voorzitter van de raad van commissarissen bij Delta Lloyd. Daar hebben ze een vrouwenquotum en geloof me, het is geen fijne entree als iedereen denkt dat je er zit omdat je een vrouw bent.”

Female Board Index

Overigens is het aantal nieuwe vrouwelijke bestuurders van beursgenoteerde ondernemingen gestegen. Recent gepubliceerde cijfers uit de Nederlandse Female Board Index 2019 van prof. dr. Mijntje Lückerath laten zien dat na drie jaar van achtereenvolgende daling weer meer vrouwen worden benoemd. Die stijging zou echter veel hoger liggen wanneer bedrijven die nog geen vrouw in de raad van bestuur hebben een vacante positie hadden ingevuld door een man te benoemen.

Lees ook

Lees ook

Beursgenoteerde banken en verzekeraars zijn onder meer ASR, Aegon, Nationale-Nederlanden, ABN Amro, Binck Bank, Kas Bank, ING en Van Lanschot. Niet alle banken en verzekeraars zijn overigens beursgenoteerd. De redactie van am: stelt jaarlijks een lijst samen met de belangrijkste vrouwen in de verzekeringsbranche: de am; top 75 powervrouwen. In de lijst staan diverse vrouwelijke bestuurders van niet-beursgenoteerde ondernemingen.

Reageer op dit artikel