nieuws

Lard Friese verlaat NN voor Aegon

Branche 10284

Lard Friese wordt de nieuwe ceo van Aegon. De huidige ceo van NN Group wordt bij Aegon de opvolger van Alex Wynaendts, die na elf jaar vertrekt. Bij Nationale-Nederlanden wordt Friese opgevolgd door David Knibbe, nu nog ceo van de Nederlandse tak van NN. Knibbe treedt aan per 1 oktober, Friese begint op 1 maart, maar legt zijn functie als voorzitter van de raad van bestuur bij NN per direct neer.

Lard Friese verlaat NN voor Aegon

In een persbericht van Aegon reageert Friese op zijn opmerkelijke overstap naar de concurrent. “Ik ben verheugd om de nieuwe ceo van Aegon te worden in deze voor het bedrijf zo enerverende periode. Aegon heeft een lange historie van innovatie, het ontwikkelen van relevante producten en diensten voor zijn klanten, en bekende merken die mensen overal ter wereld financiële zekerheid bieden. Ik zie er naar uit om samen met het management team het volledige potentieel van het bedrijf te benutten”, zegt  Friese.

Splitsing, beursgang en overnames

Friese was sinds 2008 werkzaam bij NN. Eerst als ceo van NN Nederland en per 2014 als ceo van de groep. RvC-voorzitter van NN David Cole dankt de vertrekkende Friese om zijn rol bij splitsing met ING, de beursgang van Nationale-Nederlanden en de twee grote overnames van eerst Delta Lloyd en recent Vivat. “Zijn gedrevenheid en focus op prestatie, gecombineerd met zijn commitment om zorg te dragen voor de langetermijnbelangen van het bedrijf, zijn belangrijk geweest om NN Group uit te bouwen tot de sterke internationale speler die het vandaag is”, zegt Cole.

Fundament

Knibbe zegt vereerd te zijn met zijn promotie tot ceo van NN Group. “Ik ben toegewijd om samen met alle collega’s verder te bouwen op het solide fundament dat onder Lards leiderschap werd opgebouwd.” Knibbe is bestuurslid van NN Group sinds 2014.

RvC-voorzitter Cole verwacht dat de visie en bewezen prestaties van Knibbe zullen bijdragen aan de toekomst van NN Group. “David heeft de juiste leiderschapskwaliteiten om NN Group te leiden. Hij heeft diverse senior management posities bekleed binnen NN, en heeft diepgaande kennis en ervaring van onze business, van de sector en de markten waarin NN actief is. Hij heeft de integratie van Delta Lloyd op een succesvolle manier geleid en is een dynamische, klantgerichte en waarden-gedreven leider”, aldus Cole.

Oude nest

In zijn toekomstige rol als ceo van Aegon keert Friese terug op het oude nest. Tussen 1993 en 2003 was hij al werkzaam bij de verzekeraar. Volgens Aegons RvC-voorzitter William Connelly is Friese mede daarom de ideale opvolger van Wynaendts. “We zijn verheugd met de voorgenomen benoeming van Lard tot nieuwe ceo van Aegon, na een zorgvuldige selectieprocedure met een aantal sterke kandidaten. Lard is een uitstekende leider met een bewezen staat van dienst. […] Hij heeft uiteenlopende bedrijfsonderdelen geleid en mensen geïnspireerd om een bijdrage te leveren aan het bereiken van toonaangevende marktposities”, zegt Connelly.

Adviseur

Friese zal bij Aegon vanaf maart 2020 worden ingewerkt door zijn voorganger Wynaendts. De huidige ceo van Aegon zal nog tot september 2020 als adviseur aan de verzekeraar verbonden blijven.

Reageer op dit artikel