nieuws

Jos Baeten (ASR): ‘Buitenland is voor vakantie, niet voor overnames’

Branche 4764

ASR blijft ‘eager’ naar nieuwe overnames, maar houdt vast aan de strategie om die niet over de grens te zoeken. De verzekeraar wil een Nederlands bedrijf blijven, zegt bestuursvoorzitter Jos Baeten. Hij laat zijn oog vooral vallen op specialistische kleine en middelgrote verzekeraars. Ook in de strijd om levenportefeuilles blijft Baeten zich mengen. Volgens de topman kan ASR de concurrentie met private equity best aan.

Jos Baeten (ASR): ‘Buitenland is voor vakantie, niet voor overnames’

Aan het rijtje ASR-overnames kon Baeten vrijdagochtend een nieuwe partij toevoegen: Veherex dat AOV’s biedt voor onder andere het spoorwegpersoneel. “Die verzekeraar past mooi in het profiel van Loyalis dat zich richt op semipublieke dienstverleners. De NS en het openbaar vervoer zijn ook semioverheid”, licht de bestuursvoorzitter toe.

Specialisten

Baeten zegt actief in de markt te blijven kijken naar nieuwe overnames. Volgens hem ligt het voor de hand vooral de ogen te richten op verzekeraars die actief zijn in niches. “Als je ziet waar de druk zit, dan is dat bij kleinere, specialistische verzekeraars. Dat kan in de levenhoek zijn, maar ook bij schade. Maar als zich de kans voordoet een generalist over te nemen, dan zullen we daar zeker naar kijken.”

Niets te koop

Nadat de ASR-topman deze zomer Vivat aan zijn neus voorbij zag gaan, richt hij zich vooral op kleinere en middelgrote verzekeraars. Dat betekent niet dat hij een grote overname uitsluit. “Wij kijken alleen binnen Nederland en voor zover ik weet is er nu niets beschikbaar.”

ASR heeft zich altijd gepositioneerd als Nederlandse verzekeraar en wil daar niet van afwijken. Een overname over de grens ziet Baeten niet zitten. “Ik heb altijd gezegd: abroad is for holidays. In de tijd dat we onderdeel waren van Fortis hebben we gezien hoe de internationale context is. Die is best ingewikkeld. Ik weet niet of dat op de lange termijn verandert, maar nu blijven we ons richten op Nederland.”

Ruimte ondanks consolidatie

Baeten denkt niet dat de consolidatie op de Nederlandse markt inmiddels een stadium heeft bereikt waarin een overname van de ene grote verzekeraar door de andere onmogelijk wordt. “Het hangt ervan af wie met wie samengaat, maar volgens mij is er nog ruimte. Op dit moment speelt er alleen niets.”

Schaalvergroting in leven

Eerder deze zomer kondigde Baeten aan het levenbedrijf van VvAA aan de inboedel toe te voegen. Hij denkt de individuele levenpolissen tegen lagere kosten te kunnen uitvoeren en is blij met de nieuwe potentiële klantenkring die hij erbij krijgt. “Deze overname helpt bovendien de schaal van onze eigen levenboeken op peil te houden.”

Private equity

Om die reden wil Baeten nadrukkelijk niet alleen groeien in schade/AOV, maar ook in leven. Op dat terrein heeft hij echter geduchte concurrentie van private equity, denk alleen al aan de recente overnames van Vivat (Athora) en Klaverblad Levensverzekeringen (Lifetri, met daarachter TSSP). “Wij zijn daar heel nuchter in. Wij doen alleen overnames die wij verantwoord vinden. Als iemand anders ergens meer waarde in ziet, is dat jammer.”

Baeten geeft zich echter niet gewonnen in de concurrentiestrijd met private equity. Volgens hem kan ASR met deze partijen wedijveren, wat ook zou blijken uit de overnames van VvAA en Veherex. “We hebben twee overnames achter elkaar gedaan waarvoor ook anderen belangstelling hebben getoond.”

Vitality

“We hebben natuurlijk ook wel wat te bieden”, vervolgt Baeten. In het vierde kwartaal lanceert ASR het Vitality-programma. Hij heeft daar hoge verwachtingen van, ook in het overnamespel. “Deze extra dienstverlening maakt ons voor partijen interessanter.” Verzekeraars die te koop staan kijken immers ook naar wat een nieuwe eigenaar hun verzekerden te bieden heeft, aldus Baeten.

Reageer op dit artikel