nieuws

ASR boekt met schaderesultaat grote winstsprong

Branche 5295

Het operationeel resultaat van ASR steeg in het eerste halfjaar van 2019 met 21% naar € 459 miljoen. Die toename schrijft de verzekeraar vooral toe aan sterk verbeterde resultaten in de schadetak: goede resultaten bij AOV en het uitblijven van grote stormschades.

ASR boekt met schaderesultaat grote winstsprong

Het operationeel resultaat van het schadebedrijf van ASR verdubbelde bijna van € 66 miljoen in de eerste helft van 2018 naar € 122 in de eerste zes maanden van dit jaar. Op alle onderdelen van de schadeportefeuille presteerde de verzekeraar beter, schrijft het over de halfjaarcijfers. Meevaller was het uitblijven van grote calamiteiten, zoals de januaristorm in 2018. Dat scheelde al een schadepost van € 20 miljoen.

In het bijzonder noemt ASR ook de goede resultaten bij AOV. Door de premies op verzuimverzekeringen te verhogen heeft de verzekeraar de verliesgevendheid van die portefeuille kunnen omdraaien naar licht positieve cijfers. Daarnaast begint ASR al te profiteren van de overname van het goed presterende Loyalis. Die zit nog maar voor één maand in de halfjaarcijfers, benadrukt ceo Jos Baeten in een toelichting aan am:web, maar levert nu al extra groei in AOV op.

Hogere premie-inkomsten

De verzekeraar zag daarnaast de premieomzet in schade organisch groeien met 3,3%. Daarin verrekend is al het saneren van een deel van de portefeuille van het twee jaar geleden overgenomen Generali. Ook de combined ratio verbeterde, van 96,5% over heel 2018 naar 93,5% voor het eerste halfjaar van dit jaar.

Met de schaderesultaten sluit ASR aan bij concurrenten NN en Achmea. Ook zij presenteerden deze maand positieve cijfers in hun schadebedrijf.

Ook het levenbedrijf toonde een plus. Daar groeide het operationeel resultaat met 8,3% naar € 368 miljoen. De nettowinst kwam uit op € 540 miljoen (H1 2018: € 380 miljoen). Dat is een verbetering van 46,5%. Naast de goede schaderesultaten had ASR ook hogere beleggingsopbrengsten.

Overnames

De verzekeraar uit Utrecht kondigde tegelijk met de publicatie van de halfjaarcijfers de overname van inkomensverzekeraar voor spoorweg- en ov-personeel Veherex aan. Een maand eerder maakte ASR al de aankoop van de VvAA-levenportefeuille bekend. Meer overnames lijken op komst, getuige de woorden van Jos Baeten in het persbericht over de financiële resultaten. “We blijven belangstelling hebben voor groei door middel van kleine en middelgrote overnames. Onze sterke kapitaalpositie geeft hiervoor voldoende ruimte”, aldus Baeten.

Reageer op dit artikel