nieuws

Adfiz verzamelt bewijs voor toegevoegde waarde van zorgcollectieven

Branche 687

Om te voorkomen dat minister voor Medische Zorg Bruno Bruins in 2020 een streep zet door de collectieve zorgverzekeringen, gaat Adfiz een register bijhouden van collectieven met relevante zorgafspraken. Volgend jaar bedraagt de maximale korting op de basiszorgverzekeringen al 5 in plaats van 10 procent. Adfiz vreest dat de collectieven helemaal verdwijnen als de branche de relevantie niet weet aan te tonen.

Adfiz verzamelt bewijs voor toegevoegde waarde van zorgcollectieven

Collectieve zorgverzekeringen werden ooit ontwikkeld zodat verzekeraars gericht zorg konden inkopen voor een specifieke groep verzekerden. De besparing mocht met een korting van maximaal 10 procent worden teruggegeven aan de klant. Minister Bruins constateerde echter dat er van zorginhoudelijke afspraken in collectieven nauwelijks sprake was. De 51.000 verschillende verzekeringen zijn inhoudelijk nauwelijks van elkaar te onderscheiden.

Modeloverzicht

Hij liet daarom vorig jaar weten de collectiviteiten te evalueren. Adfiz heeft zich daarom ten doel gesteld om bij de minister aan te tonen dat er wel degelijk zorginhoudelijke afspraken worden gemaakt in zorgcollectieven. Daarvoor heeft de brancheorganisatie het Modeloverzicht Zorginhoudelijkse Afspraken gelanceerd, waar per collectiviteit alle afspraken overzichtelijk staan weergegeven.

Klanten

Volgens Adfiz is het modeloverzicht naast bewijsvoering voor de politiek ook bruikbaar voor klanten. Het biedt een snel overzicht van de afspraken en maatregelen die kunnen bijdragen aan het verminderen van zorgkosten. Het biedt handvatten om klanten inzicht te geven in mogelijkheden en kansen, het vergemakkelijkt de vergelijking en het ingevulde model is volgens Adfiz een handig bespreekdocument.

Hoe het model werkt en hoe de eigen maatwerkafspraken aangeleverd moeten worden, staat uitgelegd op de website van Adfiz.

Reageer op dit artikel