nieuws

Zomerserie (1) – Harold Herbert (Verbond): ‘Kabinet jaagt zzp’er onnodig op kosten met verplichte AOV’

Branche 1380

Geen wekker, geen stropdas, geen files. De rust van de zomervakantie is een uitstekend moment voor reflectie. Hoe kijkt de sector terug op de eerste helft van 2019? Vijf weken lang stelt AM elke dag zeven vragen aan een branchegenoot. Harold Herbert, directeur Levens- en Inkomensverzekeringen van het Verbond van Verzekeraars trapt af. “Het kabinet lijkt uit op het beschermen van werknemers tegen concurrentie van zzp’ers door de laatste groep op kosten te jagen.”

Zomerserie (1) – Harold Herbert (Verbond): ‘Kabinet jaagt zzp’er onnodig op kosten met verplichte AOV’

Welke vakantiebestemming kun je iedereen aanraden?
“De Kaag, al is het wellicht niet zo verstandig om dat iedereen aan te raden want op mooie dagen is het water nauwelijks meer zichtbaar tussen alle bootjes. Of het nou op een zeilboot of een sloep is, varen werkt voor mij direct ontspannend. Bovendien is Nederland toch het mooist vanaf het water, of vanaf een terras dat op het water uitkijkt.”

Gaat je telefoon helemaal uit op vakantie, of laat je stiekem je werkmail binnenlopen?
“Die blijft lekker aan. Ik kijk een paar keer per dag in mijn mail. Dat heeft volgens mij meer met nieuwsgierigheid dan met plichtsbesef of gevoel van onmisbaarheid te maken. Ik mag me bezighouden met hele interessante dossiers zoals het pensioenstelsel, de arbeidsmarkt en woningmarkt waar ogenschijnlijk weinig vooruitgang in zit, maar iedere dag toch wel wat gebeurt. Ik denk dat je het kunt vergelijken met een soort verslaving.”

De vraag van leden en stakeholders is vrijwel onbeperkt, maar de middelen worden schaarser

Wat was de meest memorabele gebeurtenis van het afgelopen halfjaar?
“Dat is denk ik toch het pensioenakkoord. En niet zozeer om wat daarin staat, want daar kun je nog alle kanten mee uit. Het is vooral memorabel omdat eruit blijkt dat eigenlijk geen enkele partij in staat is om op eigen kracht de noodzakelijke verbeteringen door te voeren. Maar ook dat het alle betrokken politici, werkgevers, werknemers en uitvoerders een enorme inspanning waard is om het op de een of andere manier eens te worden. Of de uitkomst van zo’n proces dan nog een antwoord geeft op de oorspronkelijke vraag, zal de komende maanden duidelijk moeten worden.”

Welke ontwikkeling in de branche moeten we de komende tijd in de gaten houden?
“Data en artificial intelligence. Dat raakt de kern van het vak: risico’s kennen, beheersen en delen. Goed gebruik van data kan de sector enorm helpen om risico’s beter te leren kennen en daarmee de verzekerbaarheid te versterken, en risico’s beter te leren beheersen wat de veiligheid ten goede komt. De keerzijde is dat het delen van risico’s ons ook kan belemmeren, omdat het kan leiden tot doorschietende differentiatie en selectie. Daar moeten we als sector sturing aan geven.”

Ligt het Verbond qua doelen in 2019 op schema?
“Een groot deel van ons werk wordt zo door de actualiteit gestuurd dat het nauwelijks in schema’s te vangen is. Maar de doelstellingen uit het middellange termijnplan 2019-2020 beginnen al aardig vorm te krijgen. We hebben onze maatschappelijke rol bijvoorbeeld verder versterkt met de de recente ondertekening van het commitment aan het klimaatakkoord, om grip te krijgen op data bouwen we een mooi netwerk van maatschappelijke datapartners, ter versterking van de klantrelatie springt vooral het verbeteren van de digitale toegankelijkheid voor mensen met een beperking in het oog, en ter versterking van de vitaliteit van de bedrijfstak gebeuren er bijvoorbeeld mooie dingen op het gebied van fraudebestrijding. Maar op al die terreinen ligt er ook nog een lange lijst van nog te realiseren ambities.”

Op welk resultaat ben je trots?
“Op de ontwikkeling van de organisatie. De vraag van leden en stakeholders is vrijwel onbeperkt, maar de middelen worden schaarser. Daar kunnen we tot op heden goed mee omgaan, doordat we goede, gedreven mensen hebben die (steeds meer) zelf verantwoordelijkheid en initiatief nemen, maar ook elkaars capaciteiten benutten door de samenwerking te zoeken. Er heerst hier een hele energieke, positieve sfeer.”

Wat moet bovenaan de agenda staan als de politici terugkomen van het zomerreces?
“De arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Die groep is ongerust over het feit dat het kabinet een verplichte verzekering heeft aangekondigd, en terecht. Natuurlijk is de lage verzekeringsgraad een probleem dat aangepakt moet worden. Het kabinet lijkt echter niet zozeer uit op het beschermen van die zzp’ers tegen inkomensverlies, het lijkt meer op het beschermen van werknemers tegen de concurrentie van zzp’ers door de laatste groep op kosten te jagen. Daar zijn arbeidsongeschiktheidsverzekeringen niet voor. Zzp’ers hebben een zeer diverse verzekeringsbehoefte en moeten de vrijheid houden om een verzekering te sluiten die daarbij past.”

Claim nu uw zomerkorting op am:events

Twee tips waarmee u deze zomer ticketkorting kunt claimen op am:events!

Tip 1: op 17 september is het het event am:innosurance. Dit is hét innovatiecongres voor de verzekeringsmarkt waar volop inspiratie van buiten de branche én van buiten ons continent naar binnen wordt gehaald. Op het podium staan onder anderen vertegenwoordigers van Bol.com, De Persgroep en de Zuid-Afrikaanse verzekeraar Discovery.
Download deze zomer de am:bundel over innovatie en ontvang een speciale kortingscode voor dit event.

Tip 2: op 26 november is het tijd voor de Nederlands grootste verzekeringsbranchedag, de am:dag, locatie: Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Tot en met 7 september boekt u dit event tegen speciaal tarief (vroegboekkorting), tickets: www.amdag.nl
Reserveer nu uw stoel en wees gegarandeerd van ontmoetingen met inspirerende sprekers én gelijkgestemden uit de verzekeringsbranche.

Reageer op dit artikel