nieuws

Nederland wil voorsprong rond kunstmatige intelligentie

Branche 734

Nederland wil een kennisvoorsprong nemen als het gaat om Artificiële Intelligentie (AI), ofwel kunstmatige intelligentie. Een coalitie van bedrijven, wetenschappers en overheid neemt stappen zodat er in Nederland bijvoorbeeld een speciaal centrum voor AI komt, met ruimte voor meer dan 400 extra onderzoekers.

Nederland wil voorsprong rond kunstmatige intelligentie

Het centrum moet ervoor zorgen dat we in Nederland slimmer data delen en gebruiken. “Zo kunnen we komen tot nieuw toepassingen in sectoren waar we traditioneel sterk in zijn, zoals de water-, de zorg- en de agrosector en waar we echt nog een voorsprong kunnen opbouwen”, aldus de initiatiefnemers, waaronder werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland, onderzoeksinstituut TNO en het ministerie van Economische Zaken.

Bijscholingsprogramma’s

De coalitie wil ook inzetten op grote bijscholingsprogramma’s op het gebied van AI. De verwachting is dat ongeveer 3 miljoen Nederlanders die nodig hebben, omdat hun digitale vaardigheden achterlopen.

Verzekeraars

Verzekeraars en andere financiële instellingen maken in toenemende mate gebruik van kunstmatige intelligentie. Al is de vooruitgang die zij boeken op dit terrein wisselend, blijkt uit het enkele maanden geleden verschenen World Insurance Report. Wereldwijd maakt 57% gebruikt van AI, machine learning en geavanceerde analyses.

Reageer op dit artikel