nieuws

Milieuclubs nagelen financiële sector aan schandpaal vanwege olie- en schaliebeleggingen

Branche 986

De Eerlijke Bank- en Verzekeringswijzer heeft gepubliceerd hoeveel banken en verzekeraars investeren in olie- en schaliegasproducenten. ING blijkt de grootste financier, terwijl Allianz en Aegon de grootste beleggers zijn. Het samenwerkingsverband van onder meer Amnesty, Milieudefensie en Oxfam Novib roept de financiële sector op om te stoppen met investeren in schaliegas en plastics.

Milieuclubs nagelen financiële sector aan schandpaal vanwege olie- en schaliebeleggingen

Uit het rapport komt naar voren dat ING heeft voor bijna vier miljard aan leningen uitstaan bij bedrijven als Shell, ExxonMobil en BP. Daarmee blijft de bank ruim ABN Amro voor, dat voor ruim 800 miljoen euro geld heeft uitgeleend aan schaliegas- en plasticproducenten.

Investeringen

Wat betreft investeringen is de verdeling groter. Daar blijkt Allianz met 1,5 miljard euro de grootste belegger, gevolgd door Aegon (1 mld), NN Group (0,6 mld) en Vivat (0,4 mld). De andere twee grote Nederlandse verzekeraars zijn slechts kleine spelers in schaliegas en plastics, Achmea komt tot ruim 60 miljoen euro aan beleggingen en ASR heeft bijna 50 miljoen geïnvesteerd.

Plastic soep

Volgens een woordvoerder van de Eerlijke Bank- en Verzekeringswijzer hebben de banken en verzekeraars boter op hun hoofd als het gaat om duurzaamheid. “ING en ABN Amro zeggen zich zorgen te maken over de plastic soep die overal wordt aangetroffen. Maar ondertussen blijven zij geld verdienen aan de productie van meer en meer plastic en schaliegas. Na alle mooie woorden over hoe duurzaam zij zijn, is het nu tijd voor echte daden om de zeeën en het klimaat te beschermen: stop per direct met het investeren in schaliegas en plastics.”

Klimaatakkoord

Vorige week ondertekenden vijftig grote organisaties in de financiële sector het commitment aan het klimaatakkoord en de klimaatafspraken van Parijs. Vanaf 2020 moeten ze de impact van hun beleggingen op het klimaat gaan rapporteren en in 2022 dienen ze actieplannen klaar te hebben hoe hun investeringen bijdragen aan de vermindering van de co2-uitstoot. In totaal beheren de 50 bedrijven zo’n 3.000 miljard euro aan kapitaal.

Reageer op dit artikel