nieuws

‘Komende vijf jaar komt meer dan de helft van de omzetgroei door overnames’

Branche 1317

Meer dan zeven op de tien verzekeraars verwachten dat ruim de helft van de omzetgroei in de komende vijf jaar bereikt wordt door fusies en overnames. Dat blijkt uit een onderzoek van consultant Deloitte onder 200 verzekeraars uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

‘Komende vijf jaar komt meer dan de helft van de omzetgroei door overnames’

Volgens het rapport ‘A demanding future’ over de verzekeringsindustrie in 2020 is organische groei niet meer voldoende om mee te blijven spelen. Overnames bepalen volgens 72% van de verzekeraars meer dan de helft van de omzetgroei in de markt in de komende vijf jaar. Degene die boven komen drijven, zijn de bedrijven die succesvolle samenwerkingen weten aan te knopen met innovatieve start-ups.

Een derde premievolume uit nieuwe proposities

Vier van de vijf verzekeraars hebben plannen om samenwerkingen aan te gaan in de markt waarin ze al actief zijn. 44% wil juist allianties sluiten om nieuwe gebieden te betreden. De helft van de maatschappijen acht fusies en overnames noodzakelijk om het eigen producten- en dienstenaanbod uit te kunnen breiden. In 2024 is een derde van het premievolume afkomstig van nieuwe propositie, aldus het Deloitte-onderzoek.

Klantverwachtingen

De grootste uitdaging voor de komende jaren is volgens de verzekeraars de groeiende verwachtingen van klanten. Meer dan zes op de tien maatschappijen geloven dat niet-traditionele verzekeringsproducten de sleutel vormen om nieuwe klanten te trekken. Ze verwachten dat hun dienstenaanbod fors moet uitbreiden. Daarbij denken ze aan services die ondersteuning bieden bij de bescherming tegen cyberrisico’s of de beveiliging van huizen, maar ook hulp bij onderhoud aan de woning.

“De verwachtingen van klanten zijn geëvolueerd. In andere bedrijfstakken zijn ze gewend geraakt om op één plek toegang te hebben tot relevante diensten”, zegt David Rush, head of insurance in Noord- en Zuid-Europa. Volgens hem is 80% van de verzekeraars optimistisch: zij verwachten dat ze de technologische ontwikkelingen kunnen bijbenen.

Reageer op dit artikel