nieuws

Europese Commissie geeft groen licht voor overname Vivat

Branche 1748

De Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor de verkoop van verzekeraar Vivat door het Chinese Anbang aan Athora. Volgens Brussel zijn er geen bezwaren op het gebied van concurrentie.

Europese Commissie geeft groen licht voor overname Vivat

Daarmee is de verkoop van Vivat aan Athora en NN Group een stapje dichterbij. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) moet nog een verklaring van geen bezwaar afgeven voor de overname door kan gaan. Ook de Autoriteit Consument & Markt moet met de deal instemmen.

Verkoop

Vorige maand maakte de op Bermuda gevestigde verzekeringsgroep Athora bekend Vivat in zijn geheel over te nemen van de Chinese eigenaar Anbang. Athora verkoopt vervolgens de schadetak direct door aan NN Group. Daarvoor betaalt NN 416 miljoen euro. Athora wordt eigenaar van de levensverzekeringen van Zwitserleven en vermogensbeheerder Actiam.

Het merk Zwitserleven blijft vooralsnog bestaan op de Nederlandse markt. NN heeft al aangekondigd op termijn afscheid te nemen van de merknaam Reaal. Twee merken met generieke verzekeringsproducten noemt de verzekeraar niet wenselijk.

NN, Athora en Anbang streven ernaar de transactie in het eerste kwartaal van 2020 te hebben afgerond. NN wordt dan de grootste schadeverzekeraar van Nederland. De verzekeraar heeft straks een marktaandeel van 26,8%, ruim 2,5 procentpunt meer dan nummer twee Achmea. Athora wordt met een marktaandeel van 17,3% nummer twee in Leven, achter NN (27,9%).

Reageer op dit artikel