nieuws

‘Banken zijn wakker na witwasschandaal ING’

Branche 1396

De Financial Intelligence Unit wordt dit jaar overspoeld met meldingen van verdachte financiële transacties. De Volkskrant sprak met een anonieme bankmedewerker die verwacht dat alleen al zijn bank enkele tienduizenden meldingen zal doen. ING kreeg eerder dit jaar een recordboete nadat het de meldingen gemaximeerd had op drie per dag.

‘Banken zijn wakker na witwasschandaal ING’

“Alle banken zijn wakker”, zegt de teamleider Interne Controle tegen de Volkskrant. “Bij de geringste aanwijzingen staan de lichten op rood.” De meldingen van banken, notarissen en andere partijen waar geldstromen passeren, komen binnen bij FIU. Als zij malversaties vaststellen, is het vanwege capaciteitsproblemen vaak nog maar de vraag of de politie daar opvolging aan kan geven.

Villa

Als voorbeeld waar het wel goed gaat, noemt de krant de casus van een net verkochte villa in het Groene Hart. Daar kwamen mensen wonen die zich zelden lieten zien. De wijkagent vraagt daarop de recherche naar antecedenten van de nieuwe bewoners. De FIU stelt vast dat het pand werd aangeschaft voor een miljoen euro, terwijl het inkomen volgens de Belastingdienst heel bescheiden is.

Antiek

De kopers hadden bij de notaris aangegeven het pand te kunnen betalen uit de verkoop van een antiek beeld. De koopsom werd via een bank uit Dubai op de derdengeldrekening gestort. Nadat de FIU de zaak als verdacht aanmerkt, trof de politie op verschillende adressen bijna vier miljoen euro aan contant geld aan.  Opmerkelijk: de betrokken notaris maakte geen melding van een verdachte transactie.

Aanbod

Zo goed als bovenstaand gaat het echter vrijwel zelden. Van alle zaken die de FIU bij de politie neerlegt, wordt slechts 10 procent in behandeling genomen. Een voormalig hoofdofficier van Justitie zegt tegen de krant dat het aanbod veel te hoog is: “Ik heb ze allemaal een keer aan ­tafel gehad, al die mensen die verplicht gegevens moeten verstrekken, bankiers, notarissen, advocaten, ­makelaars, noem maar op.

Ik werd met grote ogen aangekeken: nou ­meneer de officier, vertel eens, wat doen politie en justitie met al die gegevens die men van ons krijgt? Wij werken ons vier slagen in de rondte om u die informatie te kunnen verschaffen, wanneer horen we iets terug? Toen zei ik: jongens, ik heb slecht nieuws. We doen er weinig mee.”

Reageer op dit artikel