nieuws

Adviesmarkt dikt verder in: 4,4% minder vergunninghouders

Branche 4178

Het aantal bedrijven met financiële dienstverlening als hoofdactiviteit is vorig jaar met 4,4 procent teruggelopen. Per 1 januari van dit jaar waren het er nog 5.716. Het Ratinginstituut Financieel Dienstverleners (RiFD) constateert in de laatste Marktflitsen dat het saldo van starters en stoppers uitkomt op een terugloop van 265 zelfstandige vergunningshouders. Starters kiezen vaker voor een eigen hypotheekkantoor.

Adviesmarkt dikt verder in: 4,4% minder vergunninghouders

Het RiFD zag in AFM-cijfers terug dat er eind 2018 408 vergunninghouders minder waren dan een jaar eerder. Volgens het instituut gaat dat vooral om allround advieskantoren die hun bedrijf verkochten. Onder de stoppers zijn ook bedrijven die hun eigen vergunning opgaven om verder te werken onnder de vergunning van een ander advieskantoor.

Schaalvergroting

Dat er sprake is van consolidatie in de intermediaire markt, blijkt uit de gegevens van het aantal vestigingen waar financieel advies wordt gegeven. Dat getal daalt veel minder hard dan het aantal vergunninghouders, wat wijst op verdere schaalvergroting. Het aantal adviesketens, bedrijven waarbij meerdere instellingen zijn aangesloten, nam met 2,3 procent toe tot 453. Het aantal instellingen dat aangesloten is bij een keten groeide met 8 procent.

Starters

Volgens het RiFD is die groei vooral toe te schrijven aan de starters, die er vaker voor kiezen om hun bedrijf te beginnen onder de vlag van bijvoorbeeld een franchiseorganisatie. Hoewel de meeste starters nog een allround advieskantoor beginnen, is volgens het ratingsinstituut de veelgemaakte keuze voor een hypotheekkantoor opvallend. Ook in het zelfstandig pensioenadvies is een groei te zien. Volgens RiFD vooral ervaren werknemers van grote bedrijven die voor zichzelf beginnen.

Download

Eén op de vijfentwintig starters richt zich volledig op online activiteiten. De Marktflitsen ‘Intermediaire Adviesmarkt’ is hier te downloaden.

Reageer op dit artikel