nieuws

Achmea stopt grotendeels met beleggingen in kolen- en teerzandindustrie

Branche 540

Achmea heeft een stap gezet richting een duurzamer beleggingsbeleid. De meest vervuilende kolenbedrijven en teerzandverwerkers zijn door de verzekeraar op een zwarte lijst gezet. Achmea stopt niet helemaal met kolen en teerzand. Investeringen in bedrijven die minder dan 30 procent van hun omzet uit deze bron halen, worden nog gewoon toegestaan.

Achmea stopt grotendeels met beleggingen in kolen- en teerzandindustrie

De verzekeraar spoort deze bedrijven wel actief aan om binnen een vastgestelde termijn over te gaan op duurzamere bronnen. “Wij willen uiteindelijk alleen blijven beleggen in ondernemingen die een beleid hebben dat gericht is op verduurzaming én in bedrijven die actief bijdragen aan de energietransitie”, zegt Achmea-bestuursvoorzitter Willem van Duin. “Wij zijn daarover in gesprek, bijvoorbeeld met de resterende mijnbouw- en nutsbedrijven waarin wij beleggen.”

Invloed

Volgens een woordvoerder van Achmea is ondernemingen uitsluiten geen doel van Achmea. “Liever oefenen we onze invloed uit om verbetering te bereiken. Dus bij voorkeur motiveren we bedrijven om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Maar als het niet anders kan, dan sluiten we ook uit. Dat deden we eerder ook al met tabak en kernwapens.”

Omvang

Achmea belegt met premiegelden en vermogens van particuliere klanten en bijvoorbeeld pensioenfondsen. Met een belegd vermogen van meer dan 130 miljard euro is Achmea de derde institutionele vermogensbeheerder van Nederland. Eind mei maakte ook Nationale-Nederlanden bekend niet meer te beleggen in bedrijven die meer dan 30 procent van hun omzet uit kolen halen. In 2030 is die omzetgrens voor NN nog maximaal 5 procent.

Reageer op dit artikel