nieuws

Weinig animo voor PE-escape via bijzonder examen

Branche 1629

Het loopt geen storm voor de eerste ronde met bijzondere examens die eind deze maand plaatsvindt. Welgeteld 39 adviseurs grijpen deze kans aan om hun verlopen bevoegdheid te doen herleven. Dat zijn er minder dan waar het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) op had gerekend. Het CDFD maakte ook bekend dat afgelopen twee jaar ruim 20.000 aspirant-adviseurs hun initiële Wft-diploma hebben gehaald.

Weinig animo voor PE-escape via bijzonder examen

Het CDFD had rekening gehouden met zo’n 150 kandidaten voor de bijzondere examens die dit jaar voor het eerst plaatsvinden. Daarvoor zijn drie toetsmomenten, de eerste in de laatste week van juni. Voor die eerste gelegenheid hebben zich 39 adviseurs aangemeld. Samen leggen zij examens voor 7 verschillende beroepskwalificaties af. Het bijzonder examen is een nieuw gecreëerde escaperoute voor adviseurs van wie de adviesbevoegdheid is verlopen doordat ze hun PE-examens niet hebben gehaald. Zij kunnen ook opnieuw hun Wft-diploma halen, maar het bijzonder examen is een kortere weg.

Aantal zal opdrogen

CDFD-directeur Erik Mulder noemt 39 kandidaten heel weinig en voorziet dat bij de latere toetsmomenten dit jaar de aantallen nog lager zullen liggen. “Je zou verwachten dat de meeste adviseurs die hun PE-examens niet hebben gehaald de eerste mogelijkheid gebruiken. Het bijzonder examen is een wettelijke optie waar nog geen overmatig gebruik van wordt gemaakt. Adviseurs hadden twee jaar de tijd om hun PE-examen te doen. Je zou kunnen zeggen dat vrijwel iedereen dat dus op tijd doet.”

Uit de laatste CDFD-cijfers die Mulder donderdagmiddag presenteerde aan opleiders blijkt dat in de afgelopen PE-periode (1 april 2017 – 31 maart 2019) ruim 39.000 financieel adviseurs hun adviesbevoegdheid niet hebben bijgehouden met een PE-examen. Het CDFD heeft geen inzicht in de reden om geen PE-examen te doen. Een deel is met pensioen gegaan. Anderen hebben vermoedelijk een functie waarin ze nu geen klanten adviseren, of ze zijn overgestapt naar een andere branche.

Veel aspirant-adviseurs

Daartegenover staan ruim 20.000 aspirant-adviseurs. Deze groep, die voornamelijk bestaat uit studenten, behaalde afgelopen twee jaar het initiële Wft-diploma. Mulder zegt blij verrast te zijn met dat aantal. “Juist omdat brancheorganisaties geluiden laten horen dat niemand meer voor het vak kiest. Dat herken ik dus niet. Het aantal jongeren met certificering is gegroeid. De meeste mensen in de nieuwe instroom zijn tussen de 17 en 25 jaar oud.”

Mulder spreekt met opzet van aspirant-adviseurs, want hij weet niet hoeveel van de ruim 20.000 daadwerkelijk in de branche zullen gaan werken. Studenten die hun Wft-opleiding halen als onderdeel van hun opleiding kunnen uiteindelijk voor een ander beroep kiezen.

126.000 PE-examens

In totaal daalde het aantal adviesbevoegde adviseurs afgelopen twee jaar licht. Na de overgangsperiode in 2017 waren dat er 81.710. Op dit moment hebben 78.581 financials een adviesbevoegdheid. Als zij die bevoegdheid over drie jaar willen behouden, moeten zij de komende PE-periode gezamenlijk slagen voor ruim 126.000 PE-examens.

De meeste adviseurs zijn adviesbevoegd voor de beroepskwalificatie Schade Particulier (48.997). Daarna volgen Vermogen (31.399), Schade Zakelijk (31.253), Hypothecair Krediet (20.655), Inkomen (20.051), Consumptief Krediet (15.890), Zorg (8.724) en Pensioen (4.344).

Nieuwe ontwikkelingen aandragen

Het CDFD nodigde gisteren opleiders ook weer uit om nieuwe actualiteiten te nomineren voor de PE-examens vanaf april 2020. Ook andere marktpartijen kunnen tot 12 juli nieuwe ontwikkelingen aandragen. In het najaar beslist het ministerie van Financiën of deze ontwikkelingen daadwerkelijk worden verwerkt tot toetsvragen voor de PE-examens.

Reageer op dit artikel