nieuws

Ontslag op staande voet voor bankmedewerker die loog over Wft-diploma’s

Branche 12664

Een bankier van een niet bij naam genoemde bank heeft een beroepsverbod gekregen van negen maanden omdat hij loog over zijn Wft-diploma’s. De man was al eerder op staande voet ontslagen bij de bank waar hij al sinds 1994 in dienst was. Dat heeft de Tuchtcommissie Banken vandaag naar buiten gebracht. De man verklaarde voor de commissie dat hij door lichamelijke en psychische klachten niet in staat was de Wft-examens te halen.

Ontslag op staande voet voor bankmedewerker die loog over Wft-diploma’s

Wat de exacte functie van de medewerker was, is niet bekend gemaakt. Wel dat de man voor uitoefening van zijn baan de Wft-diploma’s Vermogen en Consumptief Krediet nodig had. Deze diploma’s had hij in 2016 moeten halen, maar dat lukte hem niet. Over het diploma Vermogen zei hij echter tegen zijn leidinggevende dat hij wel degelijk geslaagd was.

Berisping

Het document zelf zei hij kwijtgeraakt te zijn. De medewerker zegde toe een kopie op te vragen om deze in het volgsysteem te kunnen uploaden. In augustus 2017 biechtte de man echter op het diploma nooit te hebben behaald. In een gesprek met zijn leidinggevenden kreeg hij daar een officiële berisping voor.

Reïntegratietraject

Het behalen van het diploma Consumptief Krediet was onderdeel van het reïntegratietraject van de bank waar de medewerker aan deelnam. Hoewel hij dat in december 2016 had moeten afronden, meldde hij aan zijn chef dat het examen gepland stond voor mei 2017. In die maand legde hij het examen evenmin af. Toen hij de berisping kreeg in verband met zijn Wft Vermogen, loog de bankmedewerker echter dat hij zijn Wft Consumptief Krediet gewoon in bezit had.

Staande voet

De dag na de berisping stuurde de man een mail naar zijn werkgever waarin de uitvoeringsinstantie zou bevestigen dat hij het diploma in mei had behaald. Later moest hij erkennen dat hij de mail vervalst had, waarop hij op staande voet werd ontslagen. Dat is later omgezet in een ontslag met wederzijdse instemming.

Beroepsverbod

Voor de tuchtcommissie verklaarde de man dat hij geen weg terug meer zag nadat hij eenmaal over het behalen van de diploma’s had gelogen. “Dit ondanks het feit dat de werkgever heeft aangeboden hem op alle mogelijke manieren te ondersteunen de benodigde diploma’s te behalen”, schrijft de tuchtcommissie in de uitspraak. Of het beroepsverbod gevolgen heeft voor de man in verband met zijn huidige baan, is niet bekend.

Reageer op dit artikel