nieuws

NN en Athora nemen Vivat over; naam Reaal verdwijnt

Branche 13343

Verzekeraar NN Group en gespecialiseerd verzekeringsbedrijf Athora nemen Vivat over van het Chinese Anbang. De overname heeft tot gevolg dat de naam Reaal van de Nederlandse markt verdwijnt; of dat ook geldt voor bijvoorbeeld Zwitserleven is niet bekend.

NN en Athora nemen Vivat over; naam Reaal verdwijnt

Athora verkrijgt de leven-activiteiten van Vivat en het vermogensbeheer. NN neemt de niet-leven-activiteiten over als nieuwe eigenaar van Vivat Schadeverzekeringen. Daar betaalt de beursgenoteerde verzekeraar 416 miljoen euro voor; ook is voor € 150 miljoen aan achtergestelde leningen overgenomen.

Volledige financiële details zijn niet verstrekt. Wel  zou de verkoop van Vivat naar verluidt  € 1,3 miljard moeten opleveren; dat zou betekenen dat Athora een slordige € 750 miljoen heeft betaald voor de levenportefeuille.

Merken blijven

Alle merken van Vivat, waaronder Zwitserleven en Reaal, blijven vooralsnog op de Nederlandse markt bestaan. Wel wordt Reaal op termijn geïntegreerd in NN. Het hoofdkantoor van Vivat blijft in Amstelveen. Over personele consequenties bestaat nog geen duidelijkheid.

Overnamekandidaten

In januari begon de strijd om Vivat. Op dat moment leken ASR, Allianz en Aegon de drie belangrijkste kandidaten voor de overname. Later kwam daar de NN Group bij. Eerder deze week meldde persbureau Bloomberg al dat Allianz in elk geval was afgevallen. Woensdag moesten de biedingen van de overnamekandidaten binnen zijn bij Anbang. Het lijkt erop dat de Chinese moeder van Vivat pijlsnel een beslissing heeft genomen wie Vivat mocht overnemen, zonder de goedkeuring van DNB af te wachten.

Positie versterkt

NN stelt dat met de overname zijn positie op de Nederlandse markt wordt versterkt. Het is de bedoeling dat de transactie in het eerste kwartaal van 2020 wordt afgerond. Topman Lard Friese zei in een toelichting dat na de overname van Delta Lloyd in 2017 het bedrijf waardevolle ervaring heeft opgedaan met het succesvol integreren van bedrijfsactiviteiten.

Bermuda

Athora is een gespecialiseerde opkoper op verzekeringsgebied en gevestigd in Bermuda. Topman Michele Bareggi verklaarde dat met de deal Athora zijn intrede doet op de Nederlandse markt, na eerdere aankopen in Duitsland, België en Ierland. Het bedrijf gaf aan te willen investeren in de Nederlandse leven-activiteiten.

In de etalage

Vivat werd door de Chinese moeder Anbang in de etalage gezet omdat dat bedrijf door veel aankopen een enorme schuldenlast heeft. De Chinese staat stelde het bedrijf daarop onder curatele. Anbang kocht de Nederlandse verzekeraar in 2015. De voormalige topman van Anbang, Wu Xiaohui, werd vorig jaar veroordeeld tot een jarenlange celstraf wegens fraude en corruptie.

Reageer op dit artikel