nieuws

NN dankzij Vivat nummer 1 in Schade, Athora tweede in Leven

Branche 13238

De overname van Vivats schadebedrijf door NN Group maakt de dominantie van de drie grootste concerns in de Nederlandse schadeverzekeringsmarkt nog groter. Samen met Achmea en ASR beheerst NN nu 67% van de markt. Met een kleine 27% is NN nu ruim de grootste schadeverzekeraar van Nederland.

NN dankzij Vivat nummer 1 in Schade, Athora tweede in Leven

De aanstaande inlijving van Vivat Schade brengt NN Group aan kop in schadeverzekeringen – zorgverzekeringen niet meegerekend. Het concern kwam twee jaar terug met de overname van Delta Lloyd al in de buurt van marktleider Achmea, maar springt daar nu overheen. Samen met Vivat komt NN op bijna 27% marktaandeel, ruim 2,5% meer dan Achmea. Op basis van de gepubliceerde jaarcijfers over 2018 is de omzet van de nieuwe marktleider zo’n € 400 mln groter dan die van Achmea.

ASR, een van de andere overnamekandidaten, heeft dus het nakijken. Met een overname had de huidige nummer 3 in Schade op 21% kunnen komen, vlak achter NN. Voor de marktmacht van de top 3 had dat logischerwijs niet uitgemaakt. De andere kandidaten, Aegon en het al eerder afgehaakte Allianz, hadden bij een overname vooral een positie als ‘best of the rest’ verworven in de schademarkt. Dat geldt met name voor Aegon: dat is in Schade kleiner dan Univé, De Goudse en Bovemij.

Direct 17% marktaandeel voor Athora

In het levenbedrijf worden alleen de naambordjes verhangen: Athora neemt de plek van Vivat in. Op basis van de cijfers die de verzekeraars zelf hebben gepubliceerd, nestelt de nieuwkomer zich meteen op de tweede plek, nog ruim achter NN. Nummer 3 Aegon heeft een achterstand van een klein half miljard. Op basis van de 2017-cijfers verwerft Athora 17% van de Nederlandse levenmarkt. Het aandeel van de top 3 blijft daar 60%. Met name ASR had garen kunnen spinnen bij een aankoop van Vivat Leven: daarmee had het in een klap marktleider geworden met bijna 30% marktaandeel. De top 3 had dan 72% van de levenmarkt beheerst. Een aankoop door Aegon had zelfs tot een belang van 74% geleid voor de top 3.

Reageer op dit artikel