nieuws

Kifid verwacht tiental nieuwe leden uit alternatieve financieringshoek

Branche 646 PA

Mkb-ondernemers met een alternatieve financiering kunnen per 1 juli ook bij Kifid terecht voor geschillen met de kredietaanbieder. Om gebruik te kunnen maken van het alternatief voor een rechtsgang, moet de kredietnemer een kleine ondernemer zijn en de geldverstrekker de Gedragscode MKB Financiers hebben ondertekend. Kifid verwacht dat later deze maand zich een tiental nieuwe leden zal aanmelden bij het klachteninstituut.

Kifid verwacht tiental nieuwe leden uit alternatieve financieringshoek

Ondernemers met klachten over een bancaire lening of kredietfaciliteit kunnen als sinds vorig jaar juli bij het Kifid terecht. Mkb’ers met een alternatieve financiering zijn nu nog aangewezen op een dure rechtsgang. De opening van het klachtenloket bij Kifid is een initiatief van de Stichting MKB Financiering. Het is een onderdeel van de gedragscode die voor meer transparantie en betere bescherming voor ondernemers moet zorgen.

Spelregels

Klachten over lopende financieringen komen overigens nog niet in aanmerkingen voor bemiddeling door Kifid. Het klachtenloket gaat per 1 juli open en is alleen aan te spreken voor financieringen die zijn aangegaan vanaf die datum. Uitspraken zijn net als bij bancaire financieringen bindend tot leningen van 250.000 euro. Voor hogere bedragen wordt de uitspraak automatisch niet-bindend. De grens wat Kifid ziet als kleine onderneming, is getrokken bij 5 miljoen euro omzet. Ondernemers dragen zelf 250 euro bij aan een zaak. Voor een hoger beroep is de eigen bijdrage 500 euro.

Reageer op dit artikel