nieuws

ASR overweegt zwarte lijst beleggingen ook in te zetten voor verzekeringstak

Branche 1300

ASR overweegt bedrijven die op de zwarte lijst staan qua beleggingsbeleid in de toekomst ook niet meer te verzekeren. Ceo Jos Baeten zegt dit in een interview met persbureau Bloomberg.

ASR overweegt zwarte lijst beleggingen ook in te zetten voor verzekeringstak

De asset-managementtak van ASR hanteert een lijst van 243 bedrijven waar ze om ethische redenen niet in investeert. Het betreft onder meer bedrijven die verboden wapens produceren. Ook andere verzekeraars hanteren zogeheten zwarte lijsten, al voert niet elke onderneming hetzelfde beleid.

Beleggingsbeleid

“We hebben een intern debat over de vraag of we nog steeds verantwoording kunnen afleggen voor het verzekeren van bedrijven die zijn uitgesloten van onze investeringen op basis van ons maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid”, aldus Baeten in het interview.

Gokken

ASR onderzoekt of de zwarte lijst verder kan worden uitgebreid naar alle bewapening, gokken en kernenergie. Baeten zei dat ASR alle bestaande contracten respecteert en dat een verbod alleen van toepassing is op nieuwe contracten.

Kernenergie

Volgens analist Charles Graham van Bloomberg Intelligence is het uitgesloten dat  alle verzekeraars het voorbeeld van ASR volgen, omdat hun belangen uiteenlopen. Als voorbeeld noemt hij het beleid ten aanzien van producten van kernenergie. Vooral voor ondernemingen die internationaal actief zijn, kan dit lastig zijn gezien de belangen van kernenergie elders.

Reageer op dit artikel