nieuws

AFM slaat marktmonitor een jaartje over, vragenlijst toe aan update

Branche 1213

Adviseurs en bemiddelaars hoeven dit jaar niet de Marktmonitor van de Autoriteit Financiële Markten in te vullen. De toezichthouder herziet alle vragen in de monitor en komt in het voorjaar van 2020 met een nieuwe versie.

AFM slaat marktmonitor een jaartje over, vragenlijst toe aan update

De jaarlijkse Marktmonitor adviseurs en bemiddelaars (MMAB) is toe aan een update. De AFM introduceerde de vragenlijst in 2015 en gebruikt die om te bepalen hoe het toezicht wordt ingericht. De herijking van de monitor is de eerste grote wijziging sinds de invoering. Van alle vragen wordt bekeken of ze aangepast dan wel verwijderd moeten worden. Ook kan het zijn dat er nieuwe vragen toegevoegd worden.

Voorjaar 2020

Wat er inhoudelijk gaat veranderen is in dit stadium nog niet bekend. De nieuwe vragenlijst is in het najaar klaar. Om die reden stuurt de AFM in 2019 geen MMAB rond. Die zou dan te dicht komen te liggen op de monitor die adviseurs en bemiddelaars in het voorjaar van 2020 moeten invullen. Voor het toezicht baseert de AFM zich zolang op de resultaten van de MMAB 2018, plus signalen die de toezichthouder krijgt uit de markt.

Reageer op dit artikel