nieuws

AFM en Britse toezichthouder slaan handen verder ineen

Branche 584

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat nauwer samenwerken met de Britse toezichthouder Financial Conduct Authority (FCA). Beide waakhonden willen zo de integriteit en stabiliteit van het financiële systeem in Nederland en het Verenigd Koninkrijk beschermen en verbeteren.

AFM en Britse toezichthouder slaan handen verder ineen

AFM en FCA werken al langer samen, maar begin deze week haalden beide toezichthouders de banden aan. In een nieuwe samenwerkingsovereenkomst staan fintech, datagedreven toezicht en het aanmoedigen van correct gedrag binnen ondernemingen centraal.

Brexit

De samenwerking is volgens de toezichthouders juist nu cruciaal, omdat veel bedrijven vanwege de brexit naast een Britse vergunning ook in Nederland actief worden. Een goede uitwisseling van informatie helpt de AFM en FCA bij het toezicht op die partijen.

“We zien dat Britse financiële ondernemingen naar Nederland komen, met name internationaal gereguleerde markten, handelsplatformen en handelaren. Hun keuze voor Nederland heeft uiteraard invloed op onze kapitaalmarkten en handelsinfrastructuur. Door de nauwere samenwerking met de FCA zijn wij beter in staat beleggers en kapitaalmarkten te beschermen”, aldus AFM-bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven.

De overeenkomst tussen de twee blijft ook gelden als het Verenigd Koninkrijk zonder deal de Europese Unie verlaat.

Reageer op dit artikel