nieuws

Aegon en ASR likken de wonden: ‘Focus nu op kleinere acquisities’

Branche 6756

Nog drie partijen waren er woensdag in de race voor de overname van Vivat. Nu de Chinese verkoper gekozen heeft voor NN en Athora, blijven de tandem Aegon-Blackstone en ASR met lege handen achter. Beide bedrijven hebben een statement uitgegeven over het misgrijpen. Aegon gaat zich vanaf nu richten op organische groei en kleinere acquisities. ASR houdt zich bij de constatering dat ze nog steeds achter hun bod staan. “Dat bod bleek onvoldoende voor de verkoper.”

Aegon en ASR likken de wonden: ‘Focus nu op kleinere acquisities’

Zowel ASR als Aegon had al vergevorderde plannen over de integratie van de Vivat-onderdelen. Aegon-ceo Alexander Wynaendts vertelde over een constructie waarbij Aegon Reaal zou overnemen en Blackstone het levendeel. Aegon zou vervolgens wel de dienstverlening voor de Vivat-klanten in het Blackstone-deel gaan uitvoeren. ASR was de enige partij die zowel de schade- als de leventak wilde integreren in de eigen onderneming.

Financiële criteria

“Wij hebben heel goed naar het bedrijf gekeken en op basis van onze diepgaande analyse een bod uitgebracht dat geheel in lijn is met onze financiële discipline, minimale rendementseisen en strategische kaders”, luidt het officiële statement van ASR. Aegon is van mening dat het eigen bod in orde was. “Ondanks een competitief bod, is het voor ons niet mogelijk gebleken om een transactie te doen die voldoet aan onze strikte financiële criteria”, mailt een woordvoerder van de verzekeraar.

Consolidatie

Desalniettemin vindt Aegon de overname van Vivat door NN een goede zaak. “Er wordt al jaren gesproken over consolidatie binnen de Nederlandse verzekeringsmarkt. Het is dan ook goed dat er met deze transactie verder wordt gebouwd aan de duurzaamheid van de financiële dienstverlening in Nederland.”

Organische groei

Nu het boek Vivat voor Aegon gesloten is, richt de verzekeraar zich nu op andere manieren om te groeien. “Aegon blijft zich in Nederland richten op organische groei en kleinere aanvullende acquisities, zoals recentelijk de dienstverlener Robidus. We gaan door met digitalisering en innovaties voor onze klanten zoals met onze leidende posities in pensioenen en hypotheken en met snelgroeiende innovatieve activiteiten als Knab. Onze focus ligt op “inkomen en wonen” voor onze klanten, waarbij we willen groeien in dienstverlening.”

Aandeelhouders tevreden

Opmerkelijk is dat de aandeelhouders van ASR en Aegon niet ontevreden zijn dat Vivat de twee verzekeraars ontglipt. Het aandeel ASR staat momenteel ruim 5,5 procent hoger dan gisteren bij het sluiten van de beurs. Aegon heeft een plus van ruim 2 procent. Winnaar NN Group scoort overigens ook hoger, zij stijgen met 2,3 procent.

Reageer op dit artikel