nieuws

Adfiz: Overname Vivat kaalslag op verzekeringsmarkt

Branche 4487

Slecht nieuws voor de adviseur, maar vooral voor de klant. Zo omschrijft brancheorganisatie voor onafhankelijke financieel adviseures Adfiz de overname van verzekeraar Vivat door NN Group en Athora. Adfiz spreekt van een kaalslag op de Nederlandse verzekeringsmarkt.

Adfiz: Overname Vivat kaalslag op verzekeringsmarkt

Eerder vandaag werd bekend dat de Chinese moeder van Vivat , Anbang, overeenstemming heeft bereikt met twee partijen voor de overname van het bedrijf.  “Dat er een overname zat aan te komen, was uiteraard bekend. Echter, nu dit – onder voorbehoud van goedkeuring door DNB – definitief is, betekent dit dat er weer een aanbieder van de Nederlandse markt verdwijnt”, aldus Adfiz, die de verschraling in aanbieders en aanbod geen goede zaak vindt.

Generali en Delta Lloyd

Adfiz verwijst ook naar de eerdere overname en integratie van Generali door ASR en die van Delta Lloyd door NN. “De overname van Vivat is het zoveelste bewijs dat er een grote consolidatieslag plaatsvindt op de Nederlandse verzekeringsmarkt. In tijden van verschraling van het aanbod door verzekeraars verdwijnt er binnenkort – na de integratie – weer een aanbieder van de Nederlandse markt.”

Verschraling

De brancheorganisatie vraagt zich af “hoe lang dit kan doorgaan en hoe ver de verschraling in aanbieders en aanbod moet doorzetten voordat toezichthouders en politiek hun verantwoordelijkheid nemen. Adfiz is benieuwd hoe NN als toekomstig grootste speler op de schademarkt haar verantwoordelijkheid in gaat vullen.”

Kritisch

Adfiz zegt het proces rondom de overname en integratie dan ook kritisch volgen. “En waar nodig politiek, toezichthouders en andere stakeholders wijzen op de gevolgen hiervan voor de financiële adviesmarkt en vooral de klant.”

 

Reageer op dit artikel