nieuws

NN doet beleggingen in kolen in de ban

Branche 771

NN Group stopt met investeringen in bedrijven die voor meer dan 30 procent van hun opbrengsten afhankelijk zijn van energie uit steenkool. Vermogensbeheerder NN Investment Partners (NN IP) gaat aandelen in die bedrijven afstoten.

NN doet beleggingen in kolen in de ban

Volgens NN is deze stap nodig om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen. NN IP stelt een uitsluitingslijst op met bedrijven waar niet meer in wordt geïnvesteerd of waarvan beleggingen moeten worden beëindigd. De vermogensbeheerders gaat bovendien in gesprek met energieconcerns over hoe zij van steenkool gaan overstappen op CO2-armere energievormen.

Minder dan 5%

In eerste instantie gaan bedrijven in de ban die voor meer dan 30 procent van hun opbrengsten afhankelijk zijn van steenkool. Komende jaren wordt die grens stapsgewijs aangescherpt. In 2030 wil NN enkel nog beleggen in ondernemingen die minder dan 5 procent van hun omzet halen met energie gewonnen uit steenkool.

Teerzandolie

Vorig jaar kwam NN nog onder een vergrootglas te liggen van milieuorganisaties. Die verweten de verzekeraar via een Pools pensioenfonds te investeren in kolencentrales. Een halfjaar geleden maakte NN Group bekend te stoppen met beleggingen in bedrijven die olie winnen uit teerzand.

Reageer op dit artikel