nieuws

Lard Friese (NN): ‘Combined ratio van de volmachten behoeft onze aandacht’

Branche 4748

Nationale-Nederlanden heeft voor het vierde kwartaal op rij een combined ratio van onder de 98 procent behaald. Die resultaten komen dicht in de buurt van het doel van 97 procent dat de verzekeraar zichzelf gesteld heeft. Tijdens een toelichting op de kwartaalcijfers zei NN-topman Lard Friese dat de resultaten uit de volmachten momenteel achterblijven bij het interne schadebedrijf. “De combined ratio van de volmacht is hoger. Dat behoeft wel onze aandacht”, aldus Friese.

Lard Friese (NN): ‘Combined ratio van de volmachten behoeft onze aandacht’

Volgens Friese hebben de mindere resultaten van de volmachten onder andere te maken met de feedbackloop; de snelheid waarmee schade-ervaring en pricing op elkaar reageren. Ook de algehele schadelast is hoger bij de volmachtverzekeringen van NN. “Dat zou wat strakker mogen. Het wordt beter, maar het moet van verder komen.” Vorig jaar zomer verlaagde NN de tekencommissie voor volmachten. Volgens Friese is dat een van de redenen waarom de combined ratio nu aan het verbeteren is.

Storm

Nationale-Nederlanden kon goede resultaten presenteren over het eerste kwartaal. De operationele winst steeg van 313 miljoen tot 468 miljoen euro. Die verbetering zat vooral in het uitblijven van omvangrijke schadegebeurtenissen. In dezelfde periode vorig jaar trok er een storm over, waarbij de verzekeraar vele tientallen miljoenen aan schade te vergoeden had. “Dat hoort erbij. Dat je zo’n storm te verwerken krijgt, hoort gewoon bij je vak”, zegt Friese daarover.

Dat je een storm te verwerken krijgt, hoort gewoon bij je vak

Klimaatverandering

Door klimaatverandering zouden dergelijk natuurgeweld in de toekomst veel vaker kunnen voorvallen. Volgens Friese houdt Nationale-Nederlanden de gevolgen continu in de gaten. “Het gaat er altijd om dat je het risico goed begrijpt. En dat je op basis daarvan polisvoorwaarden of de regels van acceptatie aanpast. De risico’s kunnen we ook actief diversifiëren over de achttien landen waar we opereren.”

Movir

Niet op alle vlakken waren de resultaten goed in het eerste kwartaal. Movir had een slecht begin van het jaar. De individuele arbeidsongeschiktheidsverzekeringen van de NN-dochter kenden een hogere combined ratio dan vorig jaar.

Integratie

Het integratieproces van de Delta Lloyd-onderdelen ligt volgens Friese op schema. “De grote stappen van de integratie zijn gezet. De juridische fusie, het hoofdkantoor, het interne model. We zijn nu bezig met de rest van het proces.” Op de vraag of er inmiddels voldoende capaciteit is gecreëerd om een nieuwe verzekeraar te integreren, wil Friese niet direct reageren. “De integratie van Delta Lloyd verloopt zeer voorspoedig.”

Reductie

De kostenreductie die NN doorvoert, verloopt sneller dan verwacht. De verzekeraar stelde het doel tot twee keer toe naar boven bij. Sinds 2016 zijn de kosten met 310 miljoen teruggebracht, eind 2020 moet dat 400 miljoen zijn. “We hebben nog 90 miljoen te gaan”, zegt Friese. “Dat zijn vierkante meters, het samenvoegen van servers, portefeuilles. En helaas zullen dat ook arbeidsplaatsen zijn.”

Reageer op dit artikel