nieuws

Fors verlies voor groeiend Dela

Branche 2721

Ondanks een volgens bestuursvoorzitter Edzo Doeve “gezonde groei” van zowel verzekerden als premie-inkomen sluit uitvaartverzekeraar Dela 2018 af met een verlies van € 203 miljoen. Afgelopen twee jaar waren er juist ruime winsten.

Fors verlies voor groeiend Dela

De uitvaartverzekeraar lijdt vooral onder slechte beleggingsresultaten. Die kwamen in 2018 uit op een verlies van € 139 miljoen. Een jaar eerder leverden beleggingen de coöperatieve verzekeraar nog € 423 miljoen op. Daarnaast besteedde Dela € 11 miljoen extra aan IT-systemen. Die uitgaven zijn nodig om verder te kunnen groeien, zegt Doeve.

Meer omzet, meer verzekerden

Onder de streep kwam Dela in 2018 € 203 miljoen tekort. Een jaar eerder boekte de uitvaartverzekeraar en -verzorger nog € 235 miljoen winst. In 2016 hield Dela € 137 miljoen over.

Aan de groei kwam geen eind. Afgelopen jaren zag de verzekeraar de premie-inkomsten met zo’n 9% per jaar toenemen. In 2018 ging het niet meer zo hard, maar steeg de premieomzet desalniettemin naar € 450 miljoen. Dat betekent een toename van 3,4%. Dela passeerde afgelopen jaar de grens van vier miljoen verzekerden. De coöperatie groeide zowel op de binnenlandse als op de buitenlandse (België en Duitsland) markt. Doeve spreekt van “gezonde groei, maar niet zonder slag of stoot”.

‘Wisselend resultaat hoort erbij’

Ook de solvabiliteit nam toe. Eind 2018 kwam Dela uit op een solvabiliteitsratio van 373%, tegenover 309% een jaar eerder. Edzo Doeve: “Onze financiële positie blijft onverminderd sterk. Ook wanneer de beurs minder presteert. Door de slechte beleggingsresultaten eindigde het jaar voor Dela in het rood. Wisselende bedrijfsresultaten horen bij ons businessmodel. We beleggen met oog op de lange termijn. Zo genereren we meer waarde voor onze verzekerden.”

Ondanks het verlies keert Dela wel € 42 miljoen winstdeling uit aan leden. Dat bedrag komt uit de reserves.

Reageer op dit artikel