nieuws

Aegon eist meer klimaatactie van oliereuzen

Branche 427

Aegon eist als aandeelhouder van grote olie- en gasconcerns ambitieuzere klimaatdoelen. Tijdens de komende aandeelhoudersvergadering steunen vertegenwoordigers van Aegon Nederland en Aegon Asset Management Nederland (AAM) resolutie  die de bedrijven oproepen meer te doen voor het klimaat.

Aegon eist meer klimaatactie van oliereuzen

In totaal gaat het om negen klimaatresoluties voor aandeelhoudersvergaderingen van BP, Equinor, Chevron en ExxonMobil. Aegon Nederland en AAM Nederland beleggen samen ongeveer 284 miljoen euro in deze vier concerns. Ze vinden het van groot belang dat de klimaatdoelstellingen van Parijs, die tot doel hebben de opwarming van de aarde te beteugelen, echt worden gehaald.

Innovatief vermogen

“De bedrijven hebben in onze ogen voldoende menskracht en innovatief vermogen om dit binnen hun mogelijkheden te realiseren. Met onze voorstem voor deze resoluties hopen wij hier kracht en versnelling aan te geven”, aldus voorzitter Eric Rutten van de Commissie Verantwoord Beleggen van Aegon.

Volgens Mark van Baal van Follow This, een verbond van ‘groene’, activistische aandeelhouders, kunnen olie- en gasbedrijven het Klimaatakkoord van Parijs maken en breken en is daarom ‘een onbetwistbaar signaal’nodig van hun aandeelhouders.

Hernieuwbare energie

De resoluties behelzen onder meer het stellen en publiceren van emissiedoelen. Ook moet in bepaalde kwetsbare gebieden worden gestopt met proefboringen. Verder moet er een duidelijker beeld worden geschetst over de impact van petrochemische activiteiten in klimaatgevoelige gebieden en wordt er gevraagd om strategische plannen te maken voor de overgang van fossiele bronnen naar hernieuwbare energie.

Reageer op dit artikel