nieuws

‘Verzekeraars beleggen in te dure medicijnen’

Branche 1132

Verzekeraars moeten de druk opvoeren bij farmaceuten om medicijnprijzen te verlagen. Dat stelt de Eerlijke Verzekeringswijzer naar aanleiding van een onderzoek naar beleggingen in farmaceutische bedrijven. Vooral Aegon en Allianz krijgen ervan langs.

‘Verzekeraars beleggen in te dure medicijnen’

De negen grootste verzekeraars in Nederland beleggen voor ruim € 14 miljard in 19 grote farmaceutische concerns. Het leeuwendeel komt voor rekening van Allianz (€ 8,2 miljard) en Aegon (€ 2,8 miljard). Zij doen volgens de Eerlijke Verzekeringswijzer, een initiatief van onder andere Amnesty en Oxfam Novib, niets om farmaceuten te stimuleren om betaalbare medicijnen aan te bieden.

Rechtszaak

Andere verzekeraars komen gunstiger uit het onderzoek. Zo zetten Achmea, ASR, Vivat, CZ en Menzis zich wel actief in voor betaalbare medicijnen. Menzis is bijvoorbeeld een rechtszaak begonnen vanwege exorbitant hoge medicijnprijzen. Achmea, ASR, Vivat en NN  hebben de investeerdersverklaring van de Access to Medicine Index getekend. Volgens de Eerlijke Verzekeringswijzer kunnen verzekeraars ook meer doen om belastingontwijking van farmaciebedrijven aan de kaak te stellen.

Winst over rug van burgers

“Verzekeraars kunnen veel beter samenwerken om farmaceuten te dwingen niet langer grote winsten te boeken over de ruggen van burgers”, aldus woordvoerder Peter Ras. “Betaalbare medicijnen zijn van levensbelang, in het bijzonder voor arme mensen in Nederland én in ontwikkelingslanden. De druk van verzekeraars op farmaceuten om betaalbare medicijnen te maken en eerlijk belasting te betalen moet omhoog. Vooral Aegon en Allianz moeten hiermee aan de bak.”

Achmea en Menzis hebben in een reactie op het onderzoek aangegeven binnen een jaar hun inspanningen voor betaalbare medicijnen te intensiveren. Achmea, ASR, CZ en Vivat beloofden de farmaceutische industrie vaker aan te spreken op belastingontwijking.

Reageer op dit artikel