nieuws

Uitsteller drukt slagingspercentage PE-examens

Branche 2341

Uitstelgedrag is de branche niet vreemd. In februari en maart, de laatste twee maanden van afgelopen PE-periode, werden nog bijna 31.700 PE-examens afgelegd. In de tien maanden daarvoor waren dat er gemiddeld minder dan 4.000 per maand. De echte uitstellers waren het minst succesvol. In maart leidde 81,5% van de examens tot een voldoende, het laagste slagingspercentage van het hele jaar.

Uitsteller drukt slagingspercentage PE-examens

In totaal werden in de periode april 2018 tot en met maart 2019 71.463 PE-examens gemaakt. In de laatste maand waren dat er 17.310. Het gemiddelde slagingspercentage over afgelopen jaar kwam uit op 85,1%. In maart lag dat duidelijk lager dan alle andere maanden: 81,5%. Dat percentage betekent niet dat bijna 1 op de 5 kandidaten is gezakt. Doordat er ook herkansingen in de cijfers zijn opgenomen ligt het percentage geslaagde adviseurs hoger. Februari, ook een maand met veel examens (14.383) had een slagingspercentage van 86,1%.

In de periode april 2017 tot en met maart 2018, het eerste jaar van de PE-periode, werden overigens 47.560 examens gemaakt. Het slagingspercentage lag in die twaalf maanden gemiddeld op 88,1%.

Vermogen en Hypothecair Krediet lastig

Het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) heeft de cijfers van het afgelopen PE-jaar op een rij gezet. De grootste struikelblokken bleken dit jaar PE Vermogen en PE Hypothecair Krediet. Het slagingspercentage van die modules was respectievelijk 73,1% en 74,8%. PE Schade Zakelijk bleek voor veel adviseurs een inkopper: 96% van de examens leverde een voldoende op.

Initiële examens

In het afgelopen jaar werden bovendien 34.717 initiële examens afgelegd. Zes op de tien toetsen resulteerden in een voldoende (60,5%). Schade particulier (53,5%) en Inkomen (53,7%) werden het slechtst gemaakt. Basis had met 73,9% het hoogste slagingspercentage.

Reageer op dit artikel