nieuws

Toezichthouders: Stap tijdig over op alternatieve rentebenchmarks

Branche 880

Verzekeraars, banken en pensioenfondsen moeten op zoek naar nieuwe, risicovrije rentebenchmarks. Daartoe worden ze aangespoord door toezichthouders AFM en DNB. De nu gebruikte rentebenchmarks voldoen over een paar jaar niet meer.

Toezichthouders: Stap tijdig over op alternatieve rentebenchmarks

Veelgebruikte benchmarks als Euribor, Libor en Eonia hebben mogelijk hun langste tijd gehad. Daarvoor waarschuwen de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) in een brief aan verzekeraars, banken en pensioenfondsen. In 2022 wordt een nieuwe Europese benchmarkverordening van kracht. Euribor, Libor en Eonia voldoen dan mogelijk niet meer aan de gestelde eisen.

Volume gedaald

“De rentebenchmarks zijn gebaseerd op interbancaire markten, waarvan het verhandelde volume de afgelopen jaren een neerwaartse trend heeft gekend. Zo zijn er onvoldoende partijen die adequaat (kunnen) bijdragen aan deze benchmarks”, lichten de toezichthouders toe.

Minder risicovol

AFM en DNB willen dat financiële instellingen zich hierop voorbereiden. Ze roepen marktpartijen op de risico’s van de overgang te analyseren. Het gaat om operationele, juridische, waarderings- en hedgingsrisico’s. De toezichthouders willen dat banken, verzekeraars en pensioenfondsen tijdig de overstap maken naar alternatieve en daarmee minder risicovolle benchmarks. In de brief die ze hebben gestuurd vragen ze onder andere informatie over welke rentebenchmarks de instellingen nu gebruiken.

Reageer op dit artikel