nieuws

RiFD ziet steeds meer buitenlandse partijen op volmachtmarkt

Branche 2242

Buitenlandse partijen willen een steeds groter deel van de volmachttaart. Dat constateert het Ratinginstituut Financiële Dienstverlening (RiFD) in hun nieuwste Marktflitsen. Inmiddels bestaat bijna de helft van de traditionele volmachtverzekeraars uit buitenlandse partijen. In de nichemarkt en op de beurs zijn er nog meer buitenlandse volmachten. Het RiFD vraagt zich af of deze spelers zich ook richting de traditionele markt zullen begeven.

RiFD ziet steeds meer buitenlandse partijen op volmachtmarkt

Van de 33 traditionele volmachtverzekeraars in Nederland hebben 16 partijen een buitenlandse moeder. Volgens het RiFD is dat hoge aantal te verklaren doordat buitenlandse verzekeraars via volmachtkantoren efficiënt en snel toegang hebben tot de Nederlandse markt. “De buitenlandse verzekeraars opereren veelal onder een buitenlandse rechtsvorm en vallen niet onder de controle van DNB. […] Een aantal verzekeraars (ARAG, Allianz, HDI) is recent gemigreerd naar een buitenlandse rechtsvorm”, schrijft het RiFD.

China Taiping

In de co-assurantiemarkt en de nichemarkt voor bijvoorbeeld de levensbranche zijn er 25 buitenlandse partijen actief. “Het is natuurlijk de vraag of deze spelers zich in de toekomst ook op de traditionele markt gaan begeven”, aldus het RiFD dat het voorbeeld noemt van China Taiping dat de overstap al maakte.

Huisvolmachten

Nederland telt op dit moment 255 gevolmachtigde partijen. Dat aantal is onder te verdelen in 211 huisvolmachten, 18 serviceproviders en 15 banken of verzekeraars. Die laatste categorie rekent RiFD overigens niet tot de volmachtmarkt. Het gaat dan bijvoorbeeld om dochterondernemingen van een grotere verzekeraar, zoals Movir een volmacht heeft bij Nationale-Nederlanden.

Serviceproviders

Van de huisvolmachten heeft 23 procent slechts een aanstelling bij één of twee verzekeraars. 39 procent handelt met een volmacht van 3 tot 5 verzekeraars en 38 procent heeft er meer dan 5. De serviceproviders hebben vrijwel allemaal (93%) meer dan vijf volmachten om subagenten zo volledig mogelijk te kunnen bedienen.

Download hier de nieuwe Marktflitsen van het RiFD.

Reageer op dit artikel