nieuws

Marktaandeel kleine zorgverzekeraars neemt verder toe

Branche 715

De vier grote zorgverzekeraars leveren net als vorig jaar iets van hun marktaandeel in. Kleinere zorgverzekeraars hebben nu samen 14% van de markt in handen. Dat blijkt uit de Zorgthermometer van Vektis Intelligence.

Marktaandeel kleine zorgverzekeraars neemt verder toe

In 2010 hadden de kleinere zorgverzekeraars nog 9,3% van de markt in handen. Op dit moment ligt dat aandeel op 14%, 1,2 procentpunt hoger dan vorig jaar. Achmea, Menzis, CZ en VGZ zijn samen nog steeds goed voor een marktaandeel van boven de 85%.

Nieuwkomers

Nieuwkomer Eucare heeft in zijn eerste jaar een marktaandeel van 0,3% weten te bemachtigen. IptiQ, dat een jaar eerder de Nederlandse zorgmarkt betrad, is vier keer zo groot. Net als vorig jaar had deze verzekeraar een aandeel van 1,2%.

Urk

Eerder maakte Vektis al bekend dat 7% van de Nederlanders dit jaar zijn overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Dat is het op een na hoogste percentage sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006. Alleen in 2013 was de overstapbereidheid iets groter, met een percentage van 7,2%.

Urk kende relatief de meeste overstappers: 22,4% van de verzekerden ging naar een andere aanbieder. Op afstand volgen Zwolle (12,6%) en Lelystad (12,2%). In Sluis (2,6%), op Ameland (3,1%) en in Hulst (3,2%) namen relatief de minste mensen de moeite om over te stappen.

Reageer op dit artikel