nieuws

‘ING bereid hoofdkantoor te verplaatsen voor overname Commerzbank’

Branche 10971

ING heeft zich in Duitsland gemeld voor de overname van Commerzbank. Dat meldt het Duitse zakenblad Manager Magazin op basis van gesprekken met anonieme bronnen. Topman Ralph Hamers zou het bestuur van de bank en de Duitse overheid gevraagd hebben om formeel te mogen onderhandelen, maar Commerzbank houdt voorlopig de boot af. Het zakenblad zegt dat Hamers beloofd heeft het ING-hoofdkantoor naar Frankfurt te zullen verplaatsen als de deal slaagt.

‘ING bereid hoofdkantoor te verplaatsen voor overname Commerzbank’

Commerzbank is momenteel zelf in gesprek met Deutsche Bank over een eventuele fusie. In Duitsland bestaat de vrees dat een samengaan van de twee banken gepaard zou gaan met een groot banenverlies. ING heeft zich volgens Manager Magazin gepresenteerd als kandidaat die de werkgelegenheid voor de ruim 50.000 medewerkers juist in stand zou houden. De beurswaarde van Commerzbank bedraagt momenteel ongeveer 10 miljard euro, ING is bijna het vijfvoudige waard.

Europese interesse

ING is overigens niet de enige Europese bank die met de Commerzbank in verband wordt gebracht. Het Italiaanse UniCredit, Santander uit Spanje en BNP Paribas uit Frankrijk zouden al klaarstaan langs de zijlijn voor het geval de fusiegesprekken met Deutsche Bank op niets uitdraaien.

Riskant

Hoe groot de kans is dat ING werkelijk Commerzbank overneemt, valt nog te bezien. In de Telegraaf suggereren anonieme bankiers dat een bod ook een signaal is naar de aandeelhouders dat in ieder geval de mogelijkheid van een overname verkend is. Een eventuele verhuizing van Amsterdam naar Frankfurt zien de bronnen als een ‘zeer riskante zet’, maar wel één die Hamers verlost van de Nederlandse beperkingen op het uitbetalen van bonussen.

Reageer op dit artikel