nieuws

Fintechs die het Verenigd Koninkrijk ontvluchten klagen over risicomijdende DNB

Branche 676

Twintig financiële bedrijven klopten afgelopen halfjaar vanwege de brexit voor een vergunning aan bij De Nederlandsche Bank. De toezichthouder houdt er rekening mee dat het aantal aanvragen zal toenemen en wil die zo soepel mogelijk laten verlopen. In het FD klagen fintechs echter over bureaucratie, risicomijdend gedrag en een zwakke communicatie bij DNB.

Fintechs die het Verenigd Koninkrijk ontvluchten klagen over risicomijdende DNB

Volgens Britse fintechs lijkt het alsof DNB niet op ze zit te wachten. In Het Financieele Dagblad noemen ze de Nederlandse toezichthouder “een bastion waar je moeilijk mee in gesprek komt”. Volgens de fintechbedrijven ligt dat niet aan de top van DNB, maar vooral aan de uitvoerende diensten. Die zouden risicomijdend zijn. Ook zijn de brexitvluchters kritisch over de bureaucratie, zwakke communicatie, een gemis aan transparantie en het gebrek aan technologische kennis.

In de krant zegt DNB de rol als poortwachter heel serieus te nemen. De toezichthouder verwacht dat vergunningaanvragers snel antwoord kunnen geven op gerichte vragen. “Hoe beter de aanvraag, hoe sneller de doorlooptijd”, aldus een woordvoerder in het FD.

Duidelijkheid voor brexiteers

De toezichthouder reageert ook op de eigen website. Volgens DNB zijn de Nederlandse economie en de consument gebaat bij een divers aanbod van financiële producten en diensten. “Het is belangrijk dat er in de markt duidelijkheid bestaat over wat van brexiteers die de oversteek willen maken wordt verwacht”, zegt de toezichthouder daarover.

“DNB heeft de laatste tijd veel vergunningaanvragen ontvangen, onder andere vanwege de Brexit. Wij werken iedere dag met grote zorgvuldigheid en toewijding aan de stabiliteit en veiligheid van onze financiële sector. De behandeling van de aanvragen gebeurt zorgvuldig, zo snel als redelijkerwijs mogelijk en steeds binnen de wettelijke termijnen”, zegt directeur Frank Elderson in een reactie op de kritiek van fintechs in het FD.

Andere aanvragen

Behalve zo’n twintig brexit-gerelateerde vergunningaanvragen, ontving DNB afgelopen jaar nog vijftien (concept)aanvragen van nieuwe bedrijven. Tien aanvragen komen voort uit de nieuwe betaalwetgeving PSD2. DNB verwacht dat het aantal aanvragen zal toenemen. De toezichthouder zegt er alles aan te doen het proces van vergunningverlening “zo snel en soepel mogelijk” te laten verlopen.

Reageer op dit artikel