nieuws

CFD ziet opening bij ministerie in debat over provisieverbod en schadetransparantie

Branche 6062

De Commissie Financiële Dienstverlening (CFD) gaat voor het ministerie van Financiën een discussiestuk schrijven over de negatieve gevolgen van het provisieverbod op complexe producten. Dat is de uitkomst van een overleg tussen het ministerie en de lobbyorganisatie. CFD-voorzitter Edwin Herdink is blij dat de beleidsmakers in dat onderhoud hebben gezegd veel belang te hechten aan een gelijk speelveld.

CFD ziet opening bij ministerie in debat over provisieverbod en schadetransparantie

CFD sprak op het ministerie van Financiën over de evaluatie van het provisieverbod op complexe producten. Ook kwamen actieve provisietransparantie op schadeverzekeringen en nazorg aan de orde. Het ministerie heeft in dat gesprek aangegeven geïnteresseerd te zijn in de negatieve gevolgen van het provisieverbod, meldt voorzitter Herdink in een persbericht.

Discussiestuk

Vorig jaar noemde minister Hoekstra het provisieverbod effectief. De bewindsman zei dat bij de presentatie van het rapport over de evaluatie van het provisieverbod. Herdink noemde het verbod in een reactie juist volledig mislukt. Zijn CFD bleef afgelopen jaar hameren op de negatieve gevolgen, voor bijvoorbeeld advies in uitvaartverzekeringen en andere ‘brengproducten’. Die kritiek vindt nu gehoor. CFD is uitgenodigd hierover een discussiestuk te maken dat als agenda geldt voor een volgend gesprek op het ministerie.

Waarde van advies

“We zijn positief gestemd met het feit dat het ministerie deze opening biedt. Er is bij andere stakeholders immers nauwelijks aandacht voor de ingrijpende negatieve effecten van het provisieverbod. En dat is jammer, want het raakt in de kern de toegevoegde waarde van onafhankelijk advies en de bescherming van consumenten tegen verkeerde productkeuzes”, aldus Herdink.

Gelijk speelveld

CFD sprak met het ministerie ook over actieve transparantie. “Ook over dit onderwerp bevestigt het ministerie het belang dat ze hecht aan een gelijk speelveld. Er is dus nog volop discussie over de wijze waarop actieve transparantie vormgegeven zou moeten worden”, zegt Herdink. Eind mei vindt er in Den Haag een gesprek over transparantie plaats met vertegenwoordigers van de branche.

Fijnmazig netwerk

Volgens Herdink bleek tijdens het gesprek dat overwogen wordt om verschillende transparantieregels op te stellen voor particuliere en zakelijke verzekeringen. Het ministerie heeft volgens de CFD-voorzitter aangegeven belang te hechten aan een toegankelijk en fijnmazig netwerk van onafhankelijk financieel adviseurs. “Het ministerie wijst echter nadrukkelijk op het feit dat de consument vrij moet kunnen kiezen uit de diverse distributiekanalen. Hiermee bevestigt ze dat execution only een blijvertje is, maar wel op basis van een gelijk speelveld”, aldus Herdink.

Reageer op dit artikel