nieuws

Bijdrage toezichtkosten adviseurs daalt harder dan verwacht

Branche 1627

Adviseurs en bemiddelaars gaan nog minder bijdragen aan de toezichtkosten van de AFM. In het Besluit bekostiging financieel toezicht dat onlangs door het ministerie van Financiën werd gepubliceerd, blijkt de bijdrage niet de verwachte 14,4 procent te zijn, maar 13,4 procent. Gerekend op basis van de AFM-begroting zal de bijdrage van de branche in euro’s daardoor uitkomen op 12,2 miljoen in plaats van 13,1 miljoen.

Bijdrage toezichtkosten adviseurs daalt harder dan verwacht

De uitleg die het ministerie geeft voor de daling is nog steeds dezelfde als in januari. Het toezicht op de adviseurs en bemiddelaars is vooral onderaan de markt afgenomen en het provisieverbod heeft ervoor gezorgd dat er minder toezicht nodig is. Wat de reden is voor de extra daling, is niet bekend. In 2018 betaalde de branche nog 21,2 procent mee aan de totale begroting van de AFM.

Infrastructuur

Andere branches zien hun bijdrage aan het toezicht logischerwijs stijgen. De grootste stijging komt voor rekening van bedrijven in de financiële infrastructuur. Hun bijdrage loopt op van 2,3 tot 8,7 procent. Dit komt voornamelijk door de handelsplatformen die zich als gevolg van de Brexit in Nederland vestigen. Ook accountants (van 10,3% naar 11,9%), en aanbieders van kredieten (2,2% naar 4,5%) zien hun toezichtkosten toenemen.

Reageer op dit artikel