nieuws

AFM doet binaire opties nu definitief in de ban

Branche 1224 PA

Het is vanaf vandaag niet meer toegestaan om binaire opties in of vanuit Nederland op de markt te brengen, te verspreiden of te verkopen aan niet-professionele beleggers. Het verspreiden en verkopen van contract for differences (CFD’s) is nog slechts beperkt toegestaan.

AFM doet binaire opties nu definitief in de ban

Dat heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) bekendgemaakt. De toezichthouder is al langer voorstander van een verbod van deze risicovolle beleggingsproducten. Consumenten zouden verleid worden met het idee dat ze snel geld kunnen verdienen, terwijl ze ook gemakkelijk hun hele inleg kunnen verliezen. Een verbod werd eerder dit jaar al aangekondigd. Al langer mag er geen reclame worden gemaakt voor binaire opties en CFD’s.

Eerste productinterventie

Het verbod geldt voor beleggingsondernemingen in Nederland en voor beleggingsondernemingen in een andere EU-lidstaat die met een bijkantoor of Europees paspoort actief zijn in Nederland. Het is de eerste keer dat de AFM haar productinterventiebevoegdheid gebruikt. Sinds de invoering van MiFID II en MiFIR begin 2018 beschikt de toezichthouder over deze nationale bevoegdheid.

Nederland sluit zich met het verbod aan bij maatregelen van de ESMA, de Europese toezichthouder. In tegenstelling tot de tijdelijke maatregelen van ESMA gelden de nationale maatregelen van de AFM voor onbepaalde tijd.

Reageer op dit artikel