nieuws

Marsh: Minder stabiele handelspartners vergroten risico’s Nederlands bedrijfsleven

Branche 654

Een aantal belangrijke Nederlandse handelspartners zijn politieke minder stabiel en dat kan tot economische schade leiden bij Nederlandse bedrijven. Naast de brexit en het handelsconflict tussen China en de VS vormen politieke ontwikkelingen in Duitsland en Spanje risico’s voor de handel in Europa. Dat blijkt uit de Political Risk Map 2019 van verzekeringsmakelaar en risicoadviseur Marsh.

Marsh: Minder stabiele handelspartners vergroten risico’s Nederlands bedrijfsleven

Nederland hoort met een score van 86,5 uit 100 tot de vijf stabielste landen van Europa. Die lijst wordt aangevoerd door Noorwegen en Zwitserland, beide met een score van 92,9. Landen waar de politieke risico’s afgelopen jaar zijn gegroeid zijn Spanje (64,6), het Verenigd Koninkrijk (72,7) en Duitsland (78,3). De eerste heeft een onpopulaire regering en een opstandige regio (Catalonië), de tweede verkeert midden in brexit-onzekerheid en Duitsland weet niet of er een vroegtijdig aftreden komt van bondskanselier Merkel, aldus Marsh. Alle drie landen zijn belangrijke handelspartners van Nederland en onrust daar betekent economische risico’s voor Nederlandse bedrijven.

Indirecte brexit-tik

Daarnaast scoort België laag op de Political Risk Map, onder andere vanwege de grote impact die een brexit op onze zuiderburen zal hebben. Het VK is een belangrijke handelspartner van België. Indirect kan Nederland daar een tik van meekrijgen, bovenop de schade die rechtstreeks in ons land wordt geleden door de brexit, verwacht Marsh.

Kijkend naar de rest van de wereld is er een aannemelijk risico dat de geschillen tussen de VS en China verder escaleren, voorspelt de risicoadviseur. “Landen die op grote schaal exporteren, zoals Duitsland en Nederland, zullen hoogstwaarschijnlijk komend jaar de effecten hiervan verder gaan voelen.”

Onverwachte schade

Volgens Dirk-Jan Schwalbach van Marsh Nederland kunnen politieke onrust en economische groeivertragingen in afzonderlijke landen tot ver buiten de landsgrenzen worden gevoeld. “Meer dan ooit is de kans groot dat politieke risico’s in een deel van de wereld of sector overslaan naar andere regio’s of sectoren. Wanneer je hier als bedrijf niet op bent voorbereid, kan dit onverwachte schade veroorzaken. Het in kaart brengen van deze risico’s en het goed analyseren ervan, kan bedrijven helpen de juiste beslissingen en maatregelen te nemen.”

Reageer op dit artikel